Bashar al-Assad s-a întors pe scena diplomatică arabă după mai bine de un deceniu de izolare

Bashar al-Assad s-a întors pe scena diplomatică arabă după mai bine de un deceniu de izolare

Președintele sirian Bashar al-Assad, acuzat de represiunea sângeroasă a revoltei din țara sa, a participat vineri la primul său summit al Ligii Arabe în mai mult de un deceniu, semnalând revenirea sa pe scena diplomatică arabă, de unde a fost marginalizat după războiul din Siria, potrivit BBC.

Președintele sirian Bashar al-Assad. FOTO via News.ro

El a fost îmbrățișat de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, deși în urmă cu un deceniu, saudiții au finanțat milițiile anti-Assad. Acum, prințul, cunoscut sub numele de MBS, vrea să refacă Orientul Mijlociu și are nevoie de Siria de partea sa.

Într-un discurs, președintele Assad a insistat că Siria va aparține întotdeauna lumii arabe, iar alte țări nu ar trebui să se amestece în ceea ce se întâmplă în interiorul granițelor sale.

„Este important să lăsăm afacerile interne în seama poporului țării, deoarece acesta este cel mai în măsură să le gestioneze”, a spus el.

Prin popor, președintele Assad se referea la lider și la susținătorii săi.

Evenimentele de la Jeddah sunt privite cu consternare de către sirienii care acuză regimul Potrivit tuturor refugiaților sirieni din Liban cu care BBC a vorbit, Assad le-a distrus țara.

„Regimul Assad este o dictatură”

Libanul, mic și sărac, a trebuit să tolereze mai bine de un milion de sirieni care fug de război. Aceasta este echivalentul unui sfert din populația libaneză.

Acum, mulți libanezi s-au săturat, transformându-i pe sirieni în țapi ispășitori pentru problemele economice și politice cronice ale propriei lor țări.

În ultimele câteva săptămâni, armata a deportat aproximativ 1.500 de sirieni, obligându-i pe unii să plece fără proprii copii.

O familie de refugiați a vorbit cu reporterii BBC despre viața într-un oraș de lângă Beirut, unde sirienilor li s-a impus stare de asediu.

Copiii au fost dați afară de la școală. Tulburările din viața lor sunt clare în desenele pline de suferință ale fiicei lor adolescente. Tatăl lor privește cu dispreț - și teamă - îmbrățișarea dintre liderul autoritar arab și Bashar al-Assad.

„Regimul Assad este o dictatură - la fel ca și celelalte regimuri arabe. Se ajută reciproc, cooperează împotriva poporului”, a declarat bărbatul.

Într-o tabără de refugiați din Valea Bekaa din Liban, prezența lui Assad la Jeddah a fost o altă lovitură zdrobitoare. Nasser și Marwa, un cuplu care se află aici din 2013, se tem că revenirea lui Assad în Liga Arabă ar putea fi o scuză pentru mai multe deportări.

Marwa a spus că se trezea în fiecare dimineață mulțumindu-i lui Dumnezeu că nu a fost deportată.

„Acum ne este mereu teamă de raiduri. Mereu îmi imaginez că vor veni și vor lua toți bărbații și îi vor deporta”, a declarat femeia pentru BBC.

Nasser a spus că riscă să fie recrutat în armată dacă se întoarce. El a fugit din Siria pentru a evita să lupte pentru regim. Este disperat de îngrijorat de ceea ce s-ar putea întâmpla cu soția sa și cu fiica lor Lillas, în vârstă de 18 luni, dacă vor fi forțați să se întoarcă.

Nasser a fost dezgustat de decizia Ligii Arabe de a reaccepta Siria lui Assad la summit.

„După tot ceea ce a făcut, îl primesc cu brațele deschise. Nu înțeleg, după toate crimele și distrugerile și mizeria din Siria - nu este acceptabil”, a declarat acesta.

Sancțiunile europene și americane

Siria și regimul Assad rămân sub incidența sancțiunilor americane și europene. Amnesty International, grupul pentru drepturile omului, a declarat că președintele „a transformat Siria într-un abator”.

Guvernul britanic, a declarat Amnesty, ar trebui „să se opună vehement oricărei încercări de a consolida poziția internațională a lui Assad”.

Unii membri ai Ligii Arabe sunt de acord. Qatar, care a finanțat, de asemenea, opoziția armată din Siria, nu este de acord cu revenirea treptată a lui Assad la respectabilitatea arabă.

Dar, pe lângă planurile geopolitice mai largi ale Arabiei Saudite și ale Emiratelor Arabe Unite (EAU), care consideră că regimul Assad este o realitate a Orientului Mijlociu și că Siria este o țară pe care trebuie să o influențeze, există și alte motive pentru a dori să-l curteze pe Assad.

Iordania, precum și saudiții, luptă împotriva răspândirii unui drog narcotic numit Captagon, care este fabricat în Siria și introdus ilegal în țările lor. Este o amfetamină care era administrată luptătorilor pentru a le spori rezistența, dar care acum este folosită pe scară largă ca drog recreațional.

SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni unor membri ai familiei Assad despre care spun că sunt puternic implicați în comerțul cu Captagon. Unele estimări spun că afacerea valorează peste 50 de miliarde de dolari pe an.

La Națiunile Unite, care desfășoară o uriașă operațiune de ajutorare în Siria și Liban, există o speranță prudentă că readmisia Siriei în Liga Arabă ar putea deveni cumva un întrerupător de circuit care să permită progresul diplomatic.

Imran Riza, coordonatorul adjunct al ONU pentru Liban, a încercat să găsească un aspect pozitiv.

„Dacă ceea ce se întâmplă acum în regiune va contribui la găsirea unei soluții politice, atunci este un lucru bun”, a spus acesta.

Dar ONU nu susține repatrierea forțată. Aceasta insistă că refugiații sirieni nu se pot întoarce acasă până când țara lor nu este sigură și securizată. Acest lucru este departe de a se întâmpla.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...