Povestea celor doi apostoli pomeniți de Biserica Ortodoxă pe 28 aprilie. Zi cu dezlegare la pește

Povestea celor doi apostoli pomeniți de Biserica Ortodoxă pe 28 aprilie. Zi cu dezlegare la pește

Calendarul creștin-ortodox îi amintește pe 28 aprilie, pe Sfinții apostoli Iason și Sosipatru, închiși cu tâlharii după ce au atras pe mulţi la credinţa în Hristos. Este zi cu dezlegare la pește pentru cei care țin post vineri.

Arhiepiscopia Argeșului. FOTO Facebook Arhiepiscopia Argeșului

Cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu, explică, citând învățături teologice, cine au fost Sfinții apostoli Iason şi Sosipatru din cei şaptezeci.

Dintre aceştia Iason era tarsean, şi a fost mai întâi vânat de acolo la dreapta credinţă. Iar Sosipatru fiind din Grecia, a primit pe urmă de la acesta credinţa în Hristos. După aceea făcându-se amândoi ucenici ai lui Pavel apostolul, Iason a fost făcut învăţător cetăţii; iar Sosipatru a primit cârma Bisericii Iconiei”, arată Sorin Mazilescu.

Se spune că păstorind așa, au ajuns în părţile apusului unde au făcut tot ce știau mai bine: propovăduirea credinței în Hristos.

„Sosind la insula Cherchira, au făcut înfrumuseţată biserică întâiului mucenic Ştefan, unde slujind lui Dumnezeu, au atras pe mulţi la credinţa în Hristos.Apoi fiind pârâţi către guvernatorul Cherchirei, au fost închişi într-o temniţă în care se aflau închişi şapte vătafi de tâlhari, anume: Satornin, Iachishol, Faustian, Ianuarie, Marsalie, Efrasie şi Mamin, pe care prin cuvintele şi faptele lor i-au atras la credinţa în Hristos, de i-au făcut din lupi oi, care după aceea, au primit de la Hristos cununile muceniciei”, notează Sorin Mazilescu.

Învăţătura care l-a făcut creştin pe desfrânatul arap

La fel s-a întâmplat şi cu temnicerul care a crezut în Hristos. Scoși din temniță, Iason şi Sosipatru au fost dați de guvernator lui Carpian eparhul, să-i chinuiască.

„Văzând chinurile lor, Cherchira, fiica guvernatorului, s-a declarat şi ea creştină, şi a dat la săraci podoaba ce purta; de care aflând tatăl său, şi neputând să o întoarcă din gândul ei, a închis-o în temniţă. După aceea a dat-o unui desfrânat arap, ca s-o necinstească; dar sosind acesta la uşa temniţei, a fost sfâşiat de o fiară. Iar sfânta Cherchira, aceasta aflând, l-a tămăduit şi l-a scăpat de fiară, şi cu învăţătura sa l-a făcut creştin; iar el a strigat: <<Mare este Dumnezeul creştinilor>>. Pentru aceasta el a fost chinuit şi şi-a dat sfârşitul”, relatează Sorin Mazilescu.

Despre Sfânta Cherchira se spune că a fost aruncată în foc, dar a rămas nearsă, un semn care i-a determinat și pe alții să treacă la credinţa în Hristos.

Despre aceeași sfântă se consemnează în scrierile teologice despre viețile sfinților că a fost spânzurată de un lemn şi înecată cu fum, apoi înțepată cu săgeți.

„Atât de mult au rănit-o, încât de mulţimea durerilor şi-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu. După aceea pornind guvernatorul goană asupra creştinilor, şi fugind creştinii într-o insulă mică ce era acolo aproape, el porni să meargă acolo, ca să-i chinuiască, şi intrând în mijlocul luciului mării s-a scufundat ca Faraon cel de demult”, amintește cercetătorul.

„Sfinţii au rămas nearşi şi mulţi au crezut în Hristos”

Față de Iason şi Sosipatru prigonirea avea să continue și după acest episod.

„Poporul Domnului au dat mulţumitoare laude lui Dumnezeu. Iar Iason şi Sosipatru fiind sloboziţi de la închisoare, învăţau neoprit cuvântul lui Dumnezeu. Dar ridicându-se alt guvernator şi aflând cele despre sfinţi, a poruncit să aducă un butoi de fier, şi să îl umple de răşină şi smoală şi ceară, şi înfierbântându-l foarte, au băgat pe sfinţi în el şi sfinţii au rămas nearşi şi mulţi au crezut în Hristos, între care însuţi guvernatorul care plângea, zicând: <<Dumnezeul lui Iason şi al lui Sosipatru, ajută-mi şi mă miluieşte>>”, citează Sorin Mazilescu.

Minunile ulterioare făcute de Iason au sporit numărul credincioșilor.

„Fericitul Iason, fiind guvernatorii de faţă, sfătuind şi învăţând pe tot poporul, i-a botezat în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, numind pe guvernator Sebastian. Deci peste puţine zile, s-a îmbolnăvit fiul guvernatorului şi a murit, iar apostolul făcând rugăciuni l-a înviat. De atunci a făcut multe minuni, şi făcând biserici înfrumuseţate şi plinind tot lucrul bine şi adăugând turma lui Hristos, în bune bătrâneţi către doritul său Hristos s-a petrecut”, relatează Sorin Mazilescu.

Dezlegare la pește

Pe 28 aprilie, la pomenirea Sfinților apostoli Iason și Sosipatru e dezlegare la peşte .

Dezlegarea la pește nu înseamnă însă încălcare a postului, ci o zi de post cu mângâiere, în care este permisă consumarea acestui aliment.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina