1 Aprilie: care este istoria Zilei Păcălelilor. Dacă o fată reuşeşte să păcălească un băiat, acesta o ia de nevastă

1 Aprilie: care este istoria Zilei Păcălelilor. Dacă o fată reuşeşte să păcălească un băiat, acesta o ia de nevastă

Ziua Păcălelilor, sărbătorită pe 1 aprilie, este foarte așteptată de cei care adoră sa facă farse.

1 Aprilie, Ziua Păcălelilor

Glumeţii de pretutindeni dau azi frâu liber imaginaţiei şi îşi testează ingeniozitatea şi creativitatea, întinzând, totodată, nervii păcăliţilor.

Ziua Păcălelilor stârneşte încă din secolul al XVI-lea, râsete şi chicoteli în rândul oamenilor din întreaga lume. Deşi nu se cunosc cu exactitate originile acestei zile, supoziţiil şi teorii există destule. De exemplu, istoricii susţin că această zi cu origini îndelung disputate s-a născut din împletirea obiceiurilor populare specifice fiecărei ţări şi legendelor acesteia cu ceremonialuri de întâmpinare a primăverii.

Conform unei alte variante, cea acceptată de majoritate, originea semnificaţiei zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În calendarul iulian, ziua de 1 aprilie era ziua sărbătoririi Anului Nou, dar în 1582, în timpul regelui Carol al IX-lea, calendarul iulian a fost înlocuit cu cel gregorian. Din acel moment, data sărbătoririi Anului Nou s-a schimbat cu 1 ianuarie. Oamenilor le-a fost destul de greu să accepte modificarea, aşa că cei care sărbătoreau Anul Nou la data originală erau numiţi „nebuni de aprilie”. Pe măsură ce timpul trecea, oamenii au început să îşi trimită felicitări de an nou din ce în ce mai glumeţe, însoţite, uneori, de cadouri hazlii.

Chiar dacă nu s-a hotărât care este originea acestei zile, ziua de 1 aprilie este recunoscută de acum câteva zeci de ani ca fiind Ziua Păcălelilor în majoritatea ţărilor lumii. Sărbătorită mai întâi în Europa, Ziua Păcălelilor a emigrat peste Ocean şi apoi a cucerit restul globului.

Obiceiuri şi tradiţii în România de Ziua Păcălelilor

România a început să se sărbătorească Ziua Păcălelilor din secolul al XIX-lea.

În România, de Ziua Păcălelilor sunt legate mai multe obiceiuri, iar unele dintre acestea au luat naștere în lumea satului tradițional.

”Se spune că, de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor, dacă o fată reuşeşte să păcălească un băiat, acesta o ia de nevastă, căci vor face casă bună împreună. Tradiţia mai spune că cei care se căsătoresc de 1 aprilie, de Ziua Păcălelilor, vor avea o căsnicie nefericită, iar bărbatul va fi toată viaţa sub papucul femeii. Deși ziua păcălelilor este sărbătorită în întreaga lume , în România, tradiția spune că farsa trebuie să aibă loc înaintea prânzului. Acest obicei s-a instalat încă din secolul al XIX-lea”, potrivit antena3.ro.

Ziua Păcălelilor, în alte ţări

În Scoţia, acesta poartă numele de „April qowk” (cuc de aprilie), pentru că aceasta este pasărea care vesteşte venirea primăverii.

„Ziua păcălelilor” primeşte o atenţie deosebită şi din partea britanicilor, fapt demonstrat de farsele savuroase pe care mass-media le-au făcut de-a lungul timpului. În 1957, postul BBC a transmis un reportaj despre spaghetele care cresc în copaci, în sudul Elveţiei. În timpul emisiunii, pe ecran a apărut textul: „Pentru cei ce iubesc acest aliment, nu există nimic mai bun decât spaghetele adevărate, crescute pe lângă casă”. Sute de persoane au sunat la BBC pentru a afla cum pot face rost de puieţi pentru a-i planta în propriile grădini. Răspunsul televiziunii a fost unul la fel de caraghios ca şi păcăleala în sine: „Puneţi o spaghetă din cutie într-o conservă de sos de tomate şi speraţi la ce e mai bun”.

O altă farsă marca BBC care a băgat britanicii în sperieţi s-a petrecut în 1980, când televiziunea a anunţat că unul din elementele reprezentative al Londrei, ceasul Big Ben, ca fi înlocuit cu un ceas digital, pentru a ţine pasul cu tehnologia.

Şi americanii se dau în spectacol. Astfel, în 1996, ziarele din SUA anunţau că lanţul de fast-food-uri Taco Bell a cumpărat Liberty Bell, simbolul independenţei americanilor, căruia i se va schimba numele în „Taco Liberty Bell”.

În Suedia şi Danemarca, 1 aprilie este cunoscută ca Maj-Kat, o zi a glumelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?