10 persoane fizice şi 13 societăţi comerciale din domeniul IT, trimise în judecată de DNA pentru evaziune fiscală

10 persoane fizice şi 13 societăţi comerciale din domeniul IT, trimise în judecată de DNA pentru evaziune fiscală

Procurorii Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 10 persoane fizice şi 13 societăţi comerciale care activează în domeniul IT, sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, se precizează într-un comunicat transmis, marţi, de DNA.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009-2013, firmele şi persoanele respective s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operaţiuni fictive, înregistrând în evidenţele contabile ale societăţii mai multe facturi de avans "conform contract", în scopul deducerii TVA-ului aferent acestora şi compensării TVA-ului datorat din alte relaţii comerciale. Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte.

"Prin acest mecanism ar fi fost creată aparenţa unor tranzacţii reale ce ar fi avut, însă, ca scop, posibilitatea obţinerii pentru unele societăţi a unui drept de deducere şi amânare la plată, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plată obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Pentru aceasta s-ar fi încheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect operaţiuni fictive, context în care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, în temeiul cărora inculpaţii au dedus TVA (prin contra-punerea acestui TVA, celui colectat din relaţiile comerciale reale)", se arată în comunicatul TVA.

În acest dosar, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma de 103.650.866 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

"În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile/imobile deţinute de cei 23 de inculpaţi. Aceeaşi măsură a fost dispusă şi asupra conturilor bancare ale inculpaţilor", mai precizează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti. AGERPRES/ (AS- autor: Cristian Lupaşcu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”