167 de ani de la nașterea uneia dintre cele mai strălucite minți din istorie. A furat guvernul SUA cercetările lui Nikola Tesla?

167 de ani de la nașterea uneia dintre cele mai strălucite minți din istorie. A furat guvernul SUA cercetările lui Nikola Tesla?

Fizicianul Nikola Tesla, unul dintre cei mai apreciați oameni de știință din istorie, s-a născut la 10 iulie 1856, iar la 7 ianuarie 1943 a fost găsit mort în camera sa de la Hotelul New Yorker. Nepotul său, Sava Kosanovic, a mers în cameră a doua zi și a afirmat că anumite obiecte importante deținute de Tesla fuseseră luate, respectiv „documente tehnice” și un caiet negru care conținea notițe despre un fel de activitate guvernamentală, relatează Popular Mechanics .

Nikola Tesla s-a născut la 10 iulie 1856. Foto: Arhivă

Nikola Tesla a fost un renumit inventator sârbo-american care a creat bobina care îi poartă numele , a proiectat prima centrală hidroelectrică, a fost un pionier în folosirea curentului alternativ și a pus bazele rețelei moderne de energie electrică, printre nenumărate alte invenții și contribuții științifice.

Tesla a fost realmente un geniu al vremurilor sale , iar câteva dintre ideile sale, noțiuni care erau de neînchipuit în acea perioadă, sunt încă cercetate în prezent.

Conform dosarelor FBI referitoare la Tesla, făcute publice în anul 2016, Kosanovic a mers într-adevăr în camera unchiului său pentru a deschide seiful și a recupera câteva lucruri ( o carte și trei fotografii), deși nu se menționează nimic despre presupusele obiecte lipsă. FBI a raportat că, ulterior, Kosanovic i-a spus lui Walter Gorusch, de la Biroul de păstrare a bunurilor străinilor (APC) că a căutat testamentul lui Tesla. APC era însărcinat cu confiscarea proprietăților deținute de inamic în timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial.

„Teleforța”

În dosarele FBI se arată în mod clar că guvernul american nu avea încredere să lase cercetările lui Tesla în mâinile nepotului său , care era ambasadorul Iugoslaviei în SUA. Biroul era îngrijorat că acesta ar putea preda „inamicului" aceste informații atât de râvnite. Așadar, a doua zi, APC a confiscat toate obiectele lui Tesla, care însumau „două camioane", deși merită menționat că în dosarele FBI se precizează că biroul nici măcar nu credea că are dreptul legal de a face acest lucru, deoarece Tesla era cetățean naturalizat.

La vremea respectivă se zvonea că Tesla ar fi făcut niște descoperiri incredibil de importante, care ar fi schimbat vieți. La 22 septembrie 1940, New York Times relata că Tesla a creat o „rază a morții" care putea topi motoarele avioanelor de la peste 400 de km distanță, numită „teleforță".

Tesla a lucrat, de asemenea, la încercarea de a transporta electricitatea pe calea aerului, ceea ce ar fi fost o descoperire uriașă; de fapt, electricitatea fără fir este încă o potențială tehnologie explorată de guvernul american și de alții până în prezent.

Teoria conspirației

În plus, Tesla a crezut că poate colecta și valorifica ceea ce el numea „energie cosmică", despre care susținea că există în atmosferă. De multă vreme circula o teorie a conspirației (care a fost dezmințită), conform căreia Tesla a reușit să creeze o modalitate de a genera această energie, dar că guvernul a suprimat informația, deoarece aceasta ar fi bulversat industria și ar fi revoluționat societatea.

La scurt timp după ce APC a luat bunurile lui Tesla, un inginer electrician din cadrul Comitetului Național de Cercetare pentru Apărare (creat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru ca guvernul să poată coordona activitatea oamenilor de știință în scopul apărării naționale), pe nume dr. John G. Trump (unchiul lui Donald Trump), a fost însărcinat să studieze documentele lui Tesla pentru a afla dacă exista ceva ce ar putea fi important pentru guvern.

Oficial, el a ajuns la concluzia că în documentele lui Tesla „nu erau prezentate principii sau metode noi" pentru energia fără fir. Și este foarte posibil ca acest lucru să fi fost adevărat, Tesla devenind din ce în ce mai excentric spre sfârșitul vieții, iar afirmațiile sale ar fi putut fi doar teorii nebunești care nu s-au concretizat niciodată.

Bunuri dispărute

Totuși, după cel de-al Doilea Război Mondial, guvernul american s-a arătat din nou interesat de dezvoltarea „razei morții”. Așa cum este descris în biografia lui Margaret Cheney, „Tesla: Man out of Time”, în anul 1945, Comandamentul Serviciului Tehnic Aerian de la Wright Reid, Ohio, a solicitat copii fotostatice ale documentelor lui Tesla privind armele cu raze de la APC.

La patru luni după ce APC le-a trimis, agenția le-a cerut din nou, presupunând că nu le-a primit. Doi ani mai târziu, APC a solicitat returnarea exemplarelor, iar Comandamentul Serviciului Tehnic Aerian a spus că vor fi returnate în 1948, dar nu au fost returnate niciodată.

A fost nevoie de ani de zile și de o înfățișare în instanță pentru ca Kosanovic să primească în cele din urmă bunurile unchiului său, în 1952. Chiar și atunci, o bună parte din bunurile lui Tesla au dispărut. Se pare că familia sa a primit doar 60 de cufere cu cercetările sale din cele 80 pe care Tesla a declarat că le avea.

Guvernul Statelor Unite a păstrat copii clasificate ale documentelor științifice elaborate de Tesla, dar originalele se află în prezent în arhivele Muzeului Nikola Tesla din Belgrad, Serbia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”