2020, cel mai cald an înregistrat vreodată în Asia (ONU)

2020, cel mai cald an înregistrat vreodată în Asia (ONU)

2020 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în Asia, a indicat marţi ONU înainte de summitul COP26 dedicat climei, informează AFP.

În raportul său anual privind starea climei în Asia, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a precizat că întreaga regiune a fost afectată de schimbările climatice.

"Condiţiile meteorologice extreme şi schimbările climatice din Asia au cauzat în 2020 pierderea a mii de vieţi omeneşti, au dus la strămutarea altor milioane de persoane şi au costat sute de miliarde de dolari", a subliniat OMM într-un comunicat.

"Dezvoltarea durabilă este ameninţată. Insecuritatea alimentară şi a apei, riscurile pentru sănătate şi degradarea mediului sunt în creştere", a adăugat organizaţia.

În raport, OMM oferă, de asemenea, o actualizare în privinţa pierderilor economice anuale asociate riscurilor climatice.

Acestea sunt estimate la 238 de miliarde de dolari (205 miliarde de euro) în China, la 87 miliarde în India, la 83 miliarde în Japonia şi la 24 miliarde în Coreea de Sud.


"Riscurile meteorologice şi climatice, în special inundaţiile, furtunile şi secetele, au avut repercusiuni semnificative în numeroase ţări din regiune", afirmă secretarul general al OMM, Petteri Taalas, în comunicatul menţionat.

În 2020, inundaţiile şi furtunile au afectat circa 50 de milioane de persoane şi au provocat peste 5.000 de morţi.

Aceste cifre sunt mai mici decât media anuală din ultimele două decenii (158 de milioane de persoane afectate şi circa 15.500 de decese) "şi demonstrează succesul sistemelor de avertizare timpurie din numeroase ţări asiatice", potrivit OMM.

2020 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în Asia, cu o temperatură medie depăşind cu 1,39 grade Celsius media înregistrată în perioada 1981-2010.

La sfârşitul lunii iunie a anului trecut, 38 de grade Celsius au fost înregistrate în localitatea Verkhoiansk, din nord-estul Siberiei (Rusia), pe moment cea mai ridicată temperatură observată la nord de cercul polar arctic.

În 2020, temperaturile medii la suprafaţa apei au atins niveluri record în Oceanele Indian, Pacific şi Arctic.

Raportul notează, de asemenea, că temperaturile la suprafaţa apei din oceanele din Asia cresc mai puternic decât media mondială.

De exemplu, încălzirea a fost de peste trei ori mai mare decât media din Marea Arabiei şi din părţi ale Oceanului Arctic.

În ceea ce priveşte gheţarii aflaţi în Asia, retragerea lor se accelerează, iar OMM prevede că "masa lor va scădea cu 20 - 40% până în 2050, ceea ce va afecta vieţile şi mijloacele de subzistenţă a circa 750 de milioane de persoane. AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...