250 de arestări în Suedia şi Finlanda în cadrul vastei operaţiuni la nivel internaţional împotriva criminalităţii organizate

250 de arestări în Suedia şi Finlanda în cadrul vastei operaţiuni la nivel internaţional împotriva criminalităţii organizate

Aproximativ 250 de persoane au fost arestate în Suedia şi Finlanda în cadrul vastei operaţiuni la nivel internaţional împotriva criminalităţii organizate, anunţată marţi de Europol, un bilanţ care plasează cele două ţări nordice printre principalele implicate, după Australia, transmite AFP.

'Ieri (luni, n. red.) dimineaţă, poliţia suedeză a întreprins unul din cele mai mari raiduri ale sale într-o operaţiune condusă de divizia de informaţii împotriva criminalităţii violente şi a reţelelor de trafic de droguri', a comunicat Linda Staaf, şefa acestei divizii din cadrul poliţiei suedeze.

În total, 150 de persoane au fost arestate în Suedia, dintre care 70 luni, iar cinci cetăţeni suedezi au fost reţinuţi în Spania, a precizat ea într-o conferinţă de presă organizată de Europol la Haga.

'Mulţi dintre ei au roluri importante şi o mare influenţă pe piaţa drogurilor. Sunt cei care organizează violenţă şi omoruri, prin arme de foc sau explozii, chiar în mijlocul societăţii suedeze', a adăugat Linda Staaf, potrivit căreia operaţiunea poliţiei a permis să fie evitate 'în jur de zece' omoruri.

Suedia încearcă de mai mulţi ani să contracareze explozia bandelor criminale, care s-a tradus mai ales printr-un număr ridicat de schimburi de focuri mortale şi de reglări de conturi într-o ţară de obicei mai degrabă liniştită.

Potrivit ministrului de interne Mikael Damberg, operaţiunea demonstrează că poliţia suedeză este 'într-o mare ofensivă'.

Numărul ridicat de arestări 'arată, în acelaşi timp, că avem mari probleme cu bandele în Suedia, dar şi că poliţia suedeză s-a aflat în centrul acestei operaţiuni', a declarat el pentru agenţia suedeză TT.

La rândul său, poliţia finlandeză a anunţat că a procedat la 'aproape 100 de arestări' şi la confiscarea a 500 kg de droguri, dar şi la confiscări de arme şi bani cash.

Totodată, un atelier clandestin care folosea 'imprimante 3D pentru a produce componente de arme de foc' a fost destructurat la Tampere, în sudul Finlandei.

Într-o altă ţară nordică, Norvegia, au fost operate nouă arestări.

În total, la nivel internaţional au fost arestate peste 800 de persoane în cadrul acestei operaţiuni de mare amploare împotriva criminalităţii organizate , după decriptarea unor comunicaţii codificate între infractori care folosiseră, fără să ştie, telefoane 'AN0M' distribuite de FBI.

Poliţiile din numeroase ţări, printre care şi Suedia, beneficiaseră deja în mare măsură de infiltrarea în iunie 2020 a reţelei Encrochat, şi ea foarte utilizată de infractori, ceea ce a permis un val de arestări.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu