A fost lansat „Acceleratorul de idei”: 10.000 de euro pentru o idee!

„Acceleratorul de idei” este un apel la idei şi imaginaţie, destinat proiectelor transdisciplinare şi transorganizaţionale care propun noi perspective şi moduri de acţiune, cu impact pe termen lung, pentru viitorul Bucureştiului şi al regiunii.

A fost lansat „Acceleratorul de idei”: 10.000 de euro pentru o idee! (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

„Acceleratorul” este dedicat inclusiv artiştilor care nu fac parte dintr-o organizaţie, asociaţie, fundaţie etc. Echipa „Acceleratorului de idei” este interesată de concepte care au ca punct de plecare memoria vie, fragmentările, periferiile şi, în genere, particularităţile invizibile ale oraşului Bucureşti. Prin intermediul „Acceleratorului” vor fi urmărite idei care pot fi implementate sub o formă pilot în intervalul iunie-septembrie 2016, dar care prezintă şi potenţial de dezvoltare pe termen lung, pentru procesul de transformare al Bucureştiului în capitală europeană a culturii în 2021.

Ideile ce vor ajunge în „Accelerator” pot proveni dintr-o gamă largă de domenii (fără a presupune exclusivitatea): arte digitale, ştiinţă şi cercetare, film experimental şi documentar, arte vizuale şi sonice, inventică, arte sociale şi pot propune multiple abordări (interactivitate – subiectivitate – imersiune).

„Acceleratorul” mizează pe un proces de dialog interdisciplinar şi de învăţare „peer-to-peer” care să consolideze ideile incipiente propuse iniţial. Un număr de 5-10 idei vor fi dezvoltate şi produse până la sfârşitul lunii septembrie, iar bugetul maxim alocat fiecăreia este de 10.000 Euro.

„Acceleratorul de idei” este un apel experimental în cadrul candidaturii municipiului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) 2021. Este gândit ca un instrument care doreşte să folosească puterea invizibilă a culturii ca pe un instrument de transformare şi să-i aducă în centrul acestei transformări pe cetăţenii creativi ai oraşului. Şi, prin aceasta, să facă vizibil invizibilul. Este rezultatul încrederii acordate de cetăţenii Bucureştiului, a organizaţiilor partenere şi a juriului CEaC 2021 în cadrul primei etape a candidaturii pentru Bucureşti 2021 ( ianuarie- octombrie 2015) în modul în care poate fi schimbată soarta oraşului.

„Acceleratorul de idei” este un laborator destinat acelor idei care nu sunt poate întotdeauna încurajate de producţia culturală românească, adesea pentru că nu se conformează anumitor formate prestabilite, bazate pe indici, productivitate, cuantificare şi încadrări tematice.

„Acceleratorul de idei” este rezultatul convingerii că diverse profesii care implică producerea de nouă cunoaştere ar trebui să fie recunoscute drept artistice şi identificate ca atare.

„Acceleratorul de idei” încurajează manageri culturali, curatori sau cercetători din cadrul instituţiilor de cultură şi cercetare-inovare să experimenteze noi forme de acţiune şi parteneriat, în afara planurilor de management.

„Acceleratorul de idei” este un mecanism menit să facă vizibile idei, viziuni, perspective asupra oraşului, expresii diverse şi complementare, precum şi pe cei invizibili care au aceste viziuni şi perspective, în mod special tinerii care ar dori să îşi poată pune în practică ideile.

„Acceleratorul de idei” este un proces care va scoate în evidenţă evoluţia unei idei, mecanismele punerii în practică a acesteia, precum şi felul în care o idee poate fi potenţată atunci când artiştii lucrează împreună, în echipă.

Mai multe detalii despre funcţionarea „Acceleratorului de idei” sunt disponibile la adresa:

http://www.bucuresti2021.ro/open-lab/accelerator-de-idei/

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Verișoara lui Tătaru l-a impus ca administrator la Antibiotice SA, cu 2500 de Euro lunar, pe cumătrul ministru…

2 Citiți! Un singur cuvânt: Mafie!

3 Informație / Presiuni enorme asupra lui Ciolacu pentru dărâmarea Guvernului Orban! Miza? Ponta-premier!

4 Document / Ăștia ar trebui condamnați pe viață! / Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosare…

5 Judecați voi / Justiției i-au trebuit 8 luni ca să stabilească cine rejudecă procesul familiei Cosma din Prahova…

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cascadorii halucinante pe skiuri