Acțiunile lui Donald Trump au "slăbit" Occidentul, susține șeful diplomației germane

Acțiunile lui Donald Trump au "slăbit" Occidentul, susține șeful diplomației germane

Șeful diplomației germane, Sigmar Gabriel, a declarat luni că acțiunile președintelui american Donald Trump au "slăbit" Occidentul și a estimat că politica Statelor Unite este contrară "intereselor Uniunii Europene", relatează AFP.

"Statele Unite (...) consideră că impunerea intereselor naționale este mai importantă decât ordinea internațională", a declarat Sigmar Gabriel.

În opinia ministrului de externe german, politica guvernului american, ce are în vedere doar obiective pe termen scurt, "este contrară intereselor Uniunii Europene", referindu-se în acest sens la problema climatului și la vânzarea de arme în Orientul Mijlociu.

Atunci când un șef de stat vizitează o țară "în care drepturile omului sunt încălcate și nu spune niciun cuvânt despre asta, ci semnează un contract de armament (...), atunci când el se îndoiește de faptul că alți oameni suferă și chiar mor din cauza schimbărilor climatice, atunci eu spun că Occidentul a devenit mai mic sau cel puțin a fost slăbit", a estimat Sigmar Gabriel.

Ministrul german a făcut referire la vizita în urmă cu zece zile a lui Donald Trump în Arabia Saudită, ocazie cu care el a semnat cu Riadul acorduri de peste 380 de miliarde de dolari, între care și contracte de armament de 110 miliarde de dolari.

Sigmar Gabriel

"Occidentul este o idee de valori universale (...) o ordine internațională în care noi suntem convinși că această ordine internațională este mai mult decât suma propriilor interese naționale", a reamintit el, evocând "eșecul Statelor Unite în calitate de mare națiune".

"Este din păcate un semnal de schimbare în raportul de forțe în lume", a adăugat el.

"Europa primește un nou rol", a mai spus Sigmar Gabriel, exprimând aceeași idee ca Angela Merkel, care duminică a declarat că "europenii trebuie să-și ia acum destinul în propriile mâini".

"Perioada în care ne puteam baza pe deplin unii pe alții aproape s-a încheiat. Acesta este experiența mea din ultimele zile", a declarat Angela Merkel făcând aluzie la relația dintre Europa și Statele Unite, după turneul european al președintelui american Donald Trump.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fata lui Nuțu Cămătaru...

2 Află ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

3 Ofițeri ai Marinei americane, filmați în timp ce făceau sex cu prostituate

4 ULTIMA ORĂ / Rusia ar ajunge până la granița cu România! / Cotidianul german BILD dezvăluie planurile lui Putin de…

5 „Sunt pregătită sa fiu Crăciuniță pentru tine” / Larisa Drăgulescu o dă în porno și pe Instagram?