Adevărul despre „dinții din aur găsiți într-o cameră de tortură din Harkov“: au fost furați de ruși de la un dentist

Adevărul despre „dinții din aur găsiți într-o cameră de tortură din Harkov“: au fost furați de ruși de la un dentist

Fotografia cu o cutie cu dinți de aur, care a devenit virală pe rețelele sociale în urmă cu câteva zile, și care a fost preluată de mass-media internațională și prezentată ca o probă a brutalității forțelor invadatoare, s-a dovedit a fi o parte din colecția unui stomatolog local care a fost jefuit, relatează Bild .

Dinții care au fost prezentați de ucraineni ca fiind probe ale torturii. Foto: Twitter

Ziarul german Bild a deslușit misterul după ce a mers în satul unde a avut loc descoperirea.

Imaginea a fost preluată inclusiv de Ministerul Apărării din Ucraina, care a afirmat că este „un mini Auschwitz”, întrucât cutia a fost descoperită într-un subsol utilizat de ruși drept cameră de tortură pentru militarii ucraineni și civili.

Reporterii publicației germane au vizitat, miercuri, satul Pisky-Radkivski, situat în regiunea Harkov, și au vorbit cu victime care au confirmat că au fost torturate de militarii ruși. Dinții descoperiți nu păreau să provină de la victimele torturilor sau de la persoanele decedate, ci de la stomatologul local.

Acești dinți seamănă cu cei din colecția mea care a fost jefuită", a declarat Serghei în momentul în care a văzut imaginea. „Sunt singurul dentist din zonă, deci dacă au fost găsiți aici sunt ai mei", a mai adăugat bărbatul.

El presupune că rușii au furat dinții fiindcă au crezut că sunt din aur (sunt din oțel inoxidabil) și pentru a-i speria pe ucraineni.

„Localnicii din zonă mi-au spus că rușii foloseau dinții ca să-i sperie", a mai declarat Serghei.

Dentistul a arătat reporterilor ziarului german un alt vas cu dinți pe care îl are în locuință.

Fiind întrebat dacă dinții descoperiți ar fi putut să provină de la persoane care au murit, stomatologul a afirmat că nu și că au aparținut oamenilor pe care i-a tratat de-a lungul vremii.

I-am scos pentru că aveau probleme", a declarat Serghei. „În cei peste 30 de ani de activitate am scos zeci de mii de dinți, câteodată scoteam câte cinci sau opt pe zi", a precizat dentistul.

Strigăte de ajutor

Pentru moment nu este clar de unde provine masca de gaze care se află alături de dinți. Cu toate acestea, publicația confirmă că tortura a fost practicată în sat și că localnicii au spus că auzeau țipete de ajutor din diferite clădiri.

Volodya, în vârstă de 46 de ani, s-a numărat printre victimele torturii forțelor invadatoare în satul menționat din regiunea Harkov, după ce un vecin l-a declarat ca fiind pro-ucrainean.

M-au luat cu ei și m-au bătut. Îmi spuneau că dacă nu colaborez o să mă împuște în picioare. Acoperișul camerei era plin de găuri de gloanțe, cred că încercaseră să sperie oamenii dinaintea mea".

Andrey, în vârstă 46 de ani, a fost ținut prizonier săptămâni întregi. Olga, soția acestuia, a afirmat pentru Bild că în primele zile soldații ruși l-au ținut într-o pivniță, l-au bătut și l-au dus în alte sate și orașe unde îl puneau să curețe străzile sau să sape tranșee pentru armata rusă în orașul Lîman.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro