Într-o prezentare pe care o descrie ca fiind una cu mult text, în scop informativ, Dr. Michael Lin, explică tot ceea ce este esențial de știut despre SARS-CoV2. Denumirea este importantă, spune acesta, relatează  Euractiv.ro .

Acesta este un document informativ (en.), avertizează prof. dr. Michael Lin, cu privire la o prezentare power point pregătită ca document informativ. Un document care a devenit de referință și pentru publicul neavizat. 

"Nu este o discuție TED. Nu este menită să distreze, să promoveze o idee, utilizând o grafică frumoasă." - îi avertizează prof. Ling încă din introducerea prezentării, în cadrul unei discuții virtuale pentru  MIT's Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory .

"Prin urmare, va fi mult text, pentru că există o mulțime de informații care trebuie explicate. Graficele vor fi utilizate ca date primare. Va trebui să parcurgeți însă multă informație.  


Context
Populație totală
– 330.,000.000 SUA
– 40.000.000 California

• Victime trafic (accidente rutiler)
– 30.000 SUA
– 3.000 California

• Gripă (influenza)/sezon
– 40.000 USA, între 22.000 și 55.000
(www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm)
– 5.000 California.
La o populație de 40.000.000, dacă jumătate este infectată, aceasta înseamnă o rată de mortalitate (infection fatality rate) de 0,025%. Dacă 25% fac gripă, rata de mortalitate este 0,05%.

COVID-19 se referă la boală, termen care este folosit în practică pentru a denumi un test de laborator cu rezultat pozitiv, indiferent de semne ale bolii sau simptome

OMS a introdus termenul COVID-19 în mare trombă (după săptămâni de discuții) în perioada în care virusul nu avea nume, prin urmare, au luat numele din presă, incorect.

Un exemplu de utilizare greșită este afirmația potrivit căreia COVID-19 poate supraviețui pe suprafețe, ceea ce e un nonsens.

Mai mult, COVID-19 este un nume imposibil pentru o boală, pentru că nu poți atașa cuvântul "virus" să decrii agentul patogen, COVID-19 virus ar suna prostește pentru că ar însemna virusul "coronavirus boală 2019”.

OMS ar fi putut numi virusului SARS2, ceea ce ar fi fost deopotrivă corect și descriptiv [fiind vorba de un sindrom acut respirator].

2019-nCOV a fost numele dat inițial de o anumită organizație de boli infecțioase, unde nCOV reprezinta un nou coronavirus. Dar acest nume este greu de utilizat pentru că începe cu termen generic (2019).

Denumirea COVID-19 este în contradicție cu denumirile convenționale ale coronavirusurilor. Denumirea mai este înșelătoare și pentru că dă impresia că virusul este unul nou. Nu este.

De fapt, este unul dintre cele mai puțin noi virusuri care duc la boli respiratorii, așa cum au fost izolate în epoca moleculară.

O trăsătură definitorie a acestuia constă în faptul că NU e nou.

  • SARS-CoV-2 este numele Genbank pentru virus, deoarece este identic 96% ca
secvență de nucleotide cu SARS-CoV, cauza SARS din 2003.

- Vom folosi acest nume deoarece este precis și informativ, dezvăluind similaritatea ridicată între acești doi agenți patogeni. Acest nume ne amintește astfel că putem deduce multe cu privire la SARS-CoV-2 din datele existente cu privire la SARS-CoV.

- În mod ironic, OMS a decis să nu numească virusul SARS-CoV-2 tocmai din acest motiv - pentru a pune în umbră relația dintre cele două virusuri.

Fiind oameni de știință, noi urmărim clarificare, nu ambiguitate. 

Prezentarea integrală poate fi urmărită în limba engleză în clipul video postat de MIT sau l a acest link