Administraţia Trump îşi apără decizia de a informa mai puţin Congresul asupra ingerinţelor electorale străine

Administraţia Trump îşi apără decizia de a informa mai puţin Congresul asupra ingerinţelor electorale străine

Directorul Serviciilor Naţionale de Informaţii (DNI) ale SUA a apărat duminică decizia guvernului lui Donald Trump, criticată de democraţi, de a nu mai trimite decât note scrise Congresului cu privire la starea campaniilor de ingerinţă în viitoarele alegeri, informează AFP şi dpa.

În timp ce Rusia, China şi Iran sunt acuzate de SUA că încearcă să influenţeze alegerile prezidenţiale şi legislative din 3 noiembrie, DNI a anunţat în ultimele zile parlamentarii din Congres că nu vor mai fi şedinţe de informaţie în persoană cu privire la stadiul acestor ameninţări.

Acest format este apreciat de parlamentari pentru că le permite să chestioneze direct, în spatele uşilor închise, înalţi responsabili americani din domeniul informaţiilor, într-o ţară unde Parlamentul exersează în mod tradiţional un control viguros asupra executivului.

Temerea opoziţiei democrate este aceea că rapoartele scrise ar putea fi mai uşor edulcorate sau supuse unor influenţe politice, Donald Trump contestând că Rusia ar dori să-l ajute să fie reales.

"Am avut o pandemie de scurgeri de informaţii provenind din comunitatea de informaţii, voi lua măsuri ca aceasta să înceteze", a justificat duminică, la postul Fox News, John Ratcliffe, directorul DNI, post care patronează cele 17 agenţii de informaţii, civile şi militare din SUA.

Foto: (c) Leah Millis/REUTERS


"Vom face ceea ce este prevăzut în lege. Parlamentarii care au drept la conferinţe şi la informaţii clasificate vor primi în continuare aceste informaţii. Ceea ce noi nu vom mai face sunt conferinţele pentru toţi parlamentarii din Camera Reprezentanţilor şi Senat".

"Trump nu vrea ca americanii să cunoască eforturile Rusiei pentru a-l ajuta să fie reales", a denunţat sâmbătă Adam Schiff, preşedintele Comisiei pentru informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, dominată de democraţi, în timp ce Senatul este dominat de republicani.

În interviul său de duminică, John Ratcliffe a insistat că nu Rusia, ci China este "cea mai mare ameninţare împotriva superiorităţii americane, economic, militar, tehnologic", dar fără a descrie exact intervenţiile chineze în plan politic sau electoral, dând de înţeles că Beijingul ar avea o "preferinţă" pentru Joe Biden, candidatul democrat.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…