Afacerist „săltat” după ce i s-au găsit 46 de lingouri de aur şi argint, doi saci şi o geantă cu bijuterii de aur şi argint, 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum și sute de mii de euro, dolari și lire sterline

Afacerist „săltat” după ce i s-au găsit 46 de lingouri de aur şi argint, doi saci şi o geantă cu bijuterii de aur şi argint, 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum și sute de mii de euro, dolari și lire sterline

Un transportator din Bistriţa Năsăud care printre altele făcea curse şi prin Iaşi către Chişinău a fost arestat joi după o serie de percheziţii prin ţară.

Poliţiştii de la Criminalitate Organizată Iaşi (BCCO) şi procurori DIICOT Iaşi au dat o lovitură formidabilă! Un transportator din Bistriţa Năsăud care printre altele făcea curse şi prin Iaşi către Chişinău a fost arestat ieri după o serie de percheziţii prin ţară.

Este vorba despre Dan Cătună, care patrona firma Latino Express Bistriţa, poreclit Calu, după dinţii mari pe care îi avea. Acasă la Calu, dar şI în alte locaţii, anchetatorii ieşeni au găsit 46 de lingouri de aur şi argint, 104.530 de euro, 273.274 de lei, 18.284 USD, 300 de lire turceşti, 109.167 de lire sterline, 1.865 de lire scoţiene, 10.000 de forinţi, 820 de franci elveţieni, 1.850 de dolari australieni, 300 de dolari canadieni. De asemenea, au fost indisponibilizate 87.900 de coroane norvegiene, 480 de coroane suedeze, 4.650 de coroane daneze, 5.000 de coroane cehia, 200 de grivne ucrainene, 50.000 de ruble belarus, doi saci şi o geantă cu bijuterii de aur şi argint, 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum, 246 de monede, doua staţii de emisie-recepţie, un pistol cu gaze, 2.800 de ţigarete, portofele, brăţări şi curele contrafăcute, diverse sisteme informatice şi medii de stocare.

De altfel, Calu are un domeniu imens în Beclean, Mănăştur: castel cu 40 de camere înconjurat cu un dig din pământ. Cum au intrat ieşenii pe fir şi au reuşit această lovitură formidabilă?

Dan Cătună era foarte cunoscut în tot judeţul Bistriţa Năsăud, ca un personaj pitoresc. În sensul negativ: ar fi transportat ţigări de contrabandă şI bijuterii în Anglia, în gurile de aerisire ale autocarelor. Acesta era invidiat de către transportatori deoarece mergea pe profit, potrivit surselor din domeniu, chiar dacă transporta chiar şi numai cinci călători în Vest.

“Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritoriale Iaşi au formulat acuzaţii cu privire la 29 de persoane şi au dispus măsura reţinerii faţă de 6 persoane şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de alte 9 persoane. În cauză, s-a reţinut faptul că, din anul 2021şi până în prezent, pe teritoriul României şi al Marii Britanii ar fi acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete şi spălarea banilor proveniţi, atât din contrabandă, cât şi din alte infracţiuni comise de alte grupuri infracţionale. Spălarea banilor s-ar fi realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri şi persoane. Angajaţii acestor firme ar fi preluat sumele de bani disimulate în bagaje şi, cu ajutorul personalului angajat din autovehicule, le-ar fi transportat în România, de unde ar fi fost ridicate de către reprezentanţi ai grupărilor care ar fi comis infracţiunile, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuşi, din Bucureşti sau din staţii intermediare.

Sumele de bani obţinute ar fi fost parţial introduse în circuitul civil, prin diferite metode de spălare a banilor şi parţial transportate în spaţiul extracomunitar, prin intermediul unei firme de transport persoane, precum şi cu autoturisme. Firmele de transport ar fi perceput un comision din valoarea totală a banilor transportaţi, iar, pentru a evita controlul autorităţilor statelor tranzitate, banii ar fi fost ascunşi în locaţii special amenajate în acest sens din vehicule. Cu aceleaşi mijloace de transport s-ar fi realizat în mod organizat activităţi de contrabandă, angajaţii firmei facilitând călătorilor, ori aducând ei înşişi diferite cantităţi de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană. Astfel, într-un autocar, au fost disimulate într-o componentă auto mai multe pungi ce conţineau 475 de bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame, în valoare de aproximativ 400.000 de lei”, au precizat reprezentanţii DIICOT.

Citește mai multe pe ziaruldeiași.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria