Afganistan: 12,3 milioane de dolari găsiţi la domiciliile unor foşti responsabili afgani

Afganistan: 12,3 milioane de dolari găsiţi la domiciliile unor foşti responsabili afgani

Circa 12,3 milioane de dolari în numerar şi în lingouri de aur au fost găsite la domiciliile unor foşti demnitari afgani, a anunţat miercuri Banca Centrală de la Kabul, la o lună după preluarea puterii de către talibani în Afganistan, care au denunţat corupţia fostului regim şi îşi laudă propria transparenţă, relatează France Presse şi DPA.

'Banii recuperaţi provin de la înalţi conducători ai guvernului precedent, cum ar fi Amrullah Saleh (fostul vicepreşedinte) şi unele agenţii de securitate care păstrau lichidităţi şi aur în birourile lor', conform unui comunicat al Băncii Centrale afgane, controlată de către talibani de când au preluat puterea în ţară.

'Emiratul Islamic', numele dat Afganistanului de către talibani, a transferat toate valorile găsite 'în fonduri naţionale' în numele 'transparenţei', se afirmă în textul publicat online.

Banca Centrală precizează că nu ştie 'în acest stadiu în ce scop' urmau să servească aceşti bani lichizi şi aceste lingouri de aur.

Saleh este singurul responsabil al fostului guvern nominalizat în comunicatul băncii, care nu precizează suma exactă ridicată de la reşedinţa sa.

În ultimele zile, conturi pro-talibane au distribuit o înregistrare video, devenită virală, arătând saci plini cu bani. Oficialul taliban Ahmadullah Wasiq a afirmat într-un tweet că militanţii au confiscat 6 milioane de dolari cash şi 18 lingouri de aur la reşedinţa lui Saleh din provincia Panjshir.

Saleh, care s-a proclamat preşedinte după fuga lui Ashraf Ghani din ţară şi despre care se crede că ar conduce rezistenţa împotriva talibanilor şi se ascunde în munţii Panjshir, nu a comentat deocamdată aceste acuzaţii.

Sub guvernul fostului preşedinte Ashraf Ghani corupţia era generalizată şi endemică în Afganistan. Ajutoare de zeci de milioane de dolari ar fi fost deturnate din fonduri publice.

Fostul şef al statului este acuzat el însuşi că a luat cu el milioane de dolari când a fugit la Abu Dhabi. În speţă, fostul ambasador al guvernului afgan în Tadjikistan, Mohammad Zahir Agbar, a afirmat că Ashraf Ghani ar fi luat cu el 169 milioane de dolari atunci când a fugit din ţară, o acuzaţie pe care Ghani a respins-o ca fiind 'nefondată', potrivit dpa.

Anunţul privind găsirea şi confiscarea celor 12 milioane de dolari intervine în timp ce ţara, controlată de o lună de mişcarea islamistă, se confruntă cu o penurie de lichidităţi.

Pentru a evita prăbuşirea sistemului bancar, afganilor li se permite să retragă echivalentul a 200 de dolari pe săptămână de persoană.

Banca Mondială (BM) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-au suspendat ajutoarele pentru Afganistan după preluarea puterii de către talibani, iar SUA au îngheţat rezervele Băncii Centrale afgane deţinute la Washington. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale