Afinele ajută la scăderea tensiunii arteriale (studiu)

Afinele ajută la scăderea tensiunii arteriale (studiu)

O porţie substanţială de afine în fiecare zi poate contribui la îmbunătăţirea tensiunii arteriale la oamenii sănătoşi, potrivit unui studiu preluat miercuri de Press Association.

Cercetătorii au testat efectele afinelor pe un grup de voluntari cu o stare bună de sănătate, care au consumat 200 de grame de afine, echivalentul a două ceşti, timp de o lună.

Pe parcursul studiului, tensiunea arterială sistolică a scăzut în medie cu 5mmHg (milimetri de mercur).

Tensiunea arterială sistolică este presiunea care se formează în vasele de sânge la fiecare pompare a inimii. Aceasta scade când vasele de sânge se relaxează şi se dilată când acestea se contractă.

Efectul este similar cu cel observat în cazul pacienţilor care iau medicamente pentru scăderea tensiunii.

În cadrul studiului, 40 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani au primit fie o băutură care conţinea 200 de grame de afine, fie o băutură care nu conţinea afine.

Efectele asupra funcţionării vaselor de sânge au fost constatate la aproximativ două ore după consumul băuturii cu afine. Băutura fără afine, cu proprietăţi neutre sau cu conţinut de fibre, vitamine sau minerale, nu a avut niciun efect semnificativ.

Oamenii de ştiinţă au stabilit că beneficiile asupra tensiunii arteriale sunt provocate de antocianine, pigmenţii care dau culoarea albastră, roşie sau violet a unor fructe sau legume.

Băuturile care conţineau antocianine în stare pură au dus la îmbunătăţirea funcţiei celulelor endoteliale, responsabile pentru relaxarea şi contractarea vaselor.

"Deşi cel mai bine este să mănânci afinele întregi pentru a beneficia integral de beneficiile acestora, studiile noastre au arătat că cea mai mare parte dintre efecte pot fi puse pe seama antocianinelor", a spus Ana Rodriguez-Mateos, cercetător principal din cadrul King's College, Londra.

"Dacă schimbările pe care le vedem în funcţionarea vaselor de sânge după consumul de afine în fiecare zi ar putea fi susţinut de-a lungul întregii vieţi, s-ar putea reduce cu 20% riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare".

Cercetarea a fost publicată în Journal of Gerontology Series A. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu