AFP: A murit regina săriturii în înălțime, românca Iolanda Balaș

AFP: A murit regina săriturii în înălțime, românca Iolanda Balaș

A murit, vineri, la vârsta de 79 de ani, regina săriturii în înălțime, românca Iolanda Balaș, dublă campioană olimpică în această probă, scrie AFP, care preia o declarație dată pentru AGERPRES de președintele Federației române de atletism, Ion Sandu: ''Iolanda Balaș a fost cea mai mare atletă română și unul din cei mai mari 20 de sportivi din lume din toate timpurile''.

Balaș, care a dominat cu supremație săritura în înălțime feminin între 1957 și 1967, a câștigat prima sa medalie de aur la Campionatele europene din 1958, cu o săritură de 1,77 m. Trei ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Roma, ea trece peste ștacheta înălțată la 1,85 m, cu 14 cm mai mult decât medaliata cu argint, poloneza Jaroslawa Jozwiakowska, rememorează AFP.

Românca, având 1,85 m înălțime, își apără cu succes titlul olimpic în 1964 la Tokyo, depășind-o cu 10 cm pe australianca Michele Mason-Brown, cu o săritură de 1,90 m. Balaș va câștiga nu mai puțin de 140 de victorii consecutive și va îmbunătăți de 14 ori recordul mondial, rămânând neînvinsă timp de 10 ani cu recordul pe care l-a stabilit în 1961 — 1,91 m. Ea se retrage în 1967 din cauza unei rupturi la tendonul lui Ahile, un traumatism care a făcut-o să sufere toată viața. Devenită antrenor și președinte al FRA, Balaș a fost decorată în 2000 de fostul președinte român Ion Iliescu și în 2010 de fostul rege Mihai al României, adaugă AFP în comentariul său.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Curve TV / Dialog savant între Ciutacu și Cumpănașu: Băi, ai fost vreodată la curve cu mine ca să vorbești de am…

2 „Fă paralizato, nu mai urla așa tare că am făcut și eu sex cu soțul tău și nu este chiar așa de bun”

3 Procurorul DNA a cerut o pedeapsă de cel puțin 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea și 15 pentru Ioana Băse…

4 FOTO Kovesi a renunțat la WhatsApp și folosește Signal...

5 Cine l-a mințit pe ministrul Bode în „înscenarea Gavriș”? / Dezvăluiri incredibile despre șobolănimea de la vârf…