AFP: A murit regina săriturii în înălțime, românca Iolanda Balaș

AFP: A murit regina săriturii în înălțime, românca Iolanda Balaș

A murit, vineri, la vârsta de 79 de ani, regina săriturii în înălțime, românca Iolanda Balaș, dublă campioană olimpică în această probă, scrie AFP, care preia o declarație dată pentru AGERPRES de președintele Federației române de atletism, Ion Sandu: ''Iolanda Balaș a fost cea mai mare atletă română și unul din cei mai mari 20 de sportivi din lume din toate timpurile''.

Balaș, care a dominat cu supremație săritura în înălțime feminin între 1957 și 1967, a câștigat prima sa medalie de aur la Campionatele europene din 1958, cu o săritură de 1,77 m. Trei ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Roma, ea trece peste ștacheta înălțată la 1,85 m, cu 14 cm mai mult decât medaliata cu argint, poloneza Jaroslawa Jozwiakowska, rememorează AFP.

Românca, având 1,85 m înălțime, își apără cu succes titlul olimpic în 1964 la Tokyo, depășind-o cu 10 cm pe australianca Michele Mason-Brown, cu o săritură de 1,90 m. Balaș va câștiga nu mai puțin de 140 de victorii consecutive și va îmbunătăți de 14 ori recordul mondial, rămânând neînvinsă timp de 10 ani cu recordul pe care l-a stabilit în 1961 — 1,91 m. Ea se retrage în 1967 din cauza unei rupturi la tendonul lui Ahile, un traumatism care a făcut-o să sufere toată viața. Devenită antrenor și președinte al FRA, Balaș a fost decorată în 2000 de fostul președinte român Ion Iliescu și în 2010 de fostul rege Mihai al României, adaugă AFP în comentariul său.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...