AFP: A murit regina săriturii în înălțime, românca Iolanda Balaș

AFP: A murit regina săriturii în înălțime, românca Iolanda Balaș

A murit, vineri, la vârsta de 79 de ani, regina săriturii în înălțime, românca Iolanda Balaș, dublă campioană olimpică în această probă, scrie AFP, care preia o declarație dată pentru AGERPRES de președintele Federației române de atletism, Ion Sandu: ''Iolanda Balaș a fost cea mai mare atletă română și unul din cei mai mari 20 de sportivi din lume din toate timpurile''.

Balaș, care a dominat cu supremație săritura în înălțime feminin între 1957 și 1967, a câștigat prima sa medalie de aur la Campionatele europene din 1958, cu o săritură de 1,77 m. Trei ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Roma, ea trece peste ștacheta înălțată la 1,85 m, cu 14 cm mai mult decât medaliata cu argint, poloneza Jaroslawa Jozwiakowska, rememorează AFP.

Românca, având 1,85 m înălțime, își apără cu succes titlul olimpic în 1964 la Tokyo, depășind-o cu 10 cm pe australianca Michele Mason-Brown, cu o săritură de 1,90 m. Balaș va câștiga nu mai puțin de 140 de victorii consecutive și va îmbunătăți de 14 ori recordul mondial, rămânând neînvinsă timp de 10 ani cu recordul pe care l-a stabilit în 1961 — 1,91 m. Ea se retrage în 1967 din cauza unei rupturi la tendonul lui Ahile, un traumatism care a făcut-o să sufere toată viața. Devenită antrenor și președinte al FRA, Balaș a fost decorată în 2000 de fostul președinte român Ion Iliescu și în 2010 de fostul rege Mihai al României, adaugă AFP în comentariul său.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Comparați-i cu polițiștii noștri! Frate, filmele americane sunt pistol cu apă pe lângă ce fac băieții ăș…

2 Du-te, bă, în mă-ta! / Șerban Nicolae anunță că demisionează din PSD și se compară cu Hagi!

3 Stimaţi politicieni, vă spun eu de ce nu putem fabrica în ţară, „în plină pandemie”, medicamentele care ne tre…

4 Bocete în PSD din cauza listelor la alegeri. Şerban Nicolae, Liviu Pop şi Pleşoianu pleacă din partid trântind…

5 O crimă politică premeditată