Agalopol (CDR): Ce s-a întâmplat astăzi pe bursă este o baie de sânge; vrem ca ASF să investigheze toate tranzacţiile de la BVB

Agalopol (CDR): Ce s-a întâmplat astăzi pe bursă este o baie de sânge; vrem ca ASF să investigheze toate tranzacţiile de la BVB

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să investigheze toate tranzacţiile care s-au efectuat miercuri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pentru că ce s-a întâmplat pe bursă este practic o baie de sânge, iar pierderi de 10-15-20% şi creşteri ulterioare nu sunt sănătoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabilă a pieţei de capital, care se doreşte a fi un motor important de finanţare a economiei româneşti, consideră Cristian Agalopol, reprezentant al AmCham şi task force lider Pieţe financiare, în Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR).

"Ne-am pus întrebarea dacă această ordonanţă (privind noile măsuri fiscal-bugetare - n. r.) va avea un impact, pentru că ea deja produce efect. Doar iniţierea acestei ordonanţe a muşcat serios azi din piaţa de capital, care trece, poate, prin cel mai greu moment al ei de la înfiinţare, Bursa de Valori fiind practic îngenuncheată doar la ideea că această ordonanţă ar putea trece, iar ceea ce s-a întâmplat astăzi pe bursă este practic o baie de sânge, o baie de sânge pe care eu, în cei 20 de ani de activitate în piaţa de capital, nu am reuşit s-o văd în România", a spus acesta, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Cristian Agalopol, au existat companii care au fost aproape de a fi suspendate de la tranzacţionare, fiind afectate cu o pierdere de 20% din preţul de piaţă.

"Mai mult de atât, piaţa bursieră astăzi are o pondere de 15% în PIB, capitalizarea a pierdut astăzi 3 miliarde de euro. Cine sunt cei care au pierdut? Acţionarii şi statul, întrucât statul este cel mai mare acţionar al BVB, iar prin această ordonanţă şi-a făcut o mare defavoare. O altă îngrijorare a pieţei de capital este că prin această iniţiativă toate eforturile noastre de a promova piaţa de capital şi de a susţine upgradarea pieţei de capital în categoria pieţelor emergente este pusă la risc. Practic, toate promisiunile noastre către agenţiile de rating în ultimii ani sunt puse azi sub un mare semn de întrebare. Este un moment destul de delicat pe care piaţa de capital şi BVB îl trec astăzi şi singurul mod de a ieşi din această situaţie este ca această iniţiativă să fie urgent retrasă", a susţinut el.

Specialistul a atras atenţia că astfel de iniţiative, cum este cea a ordonanţei de urgenţă privind noile măsuri fiscal-bugetare, pot conduce la manipularea pieţei de capital

"O altă îngrijorare a pieţei de capital este că, în general, astfel de iniţiative cu un impact semnificativ pot conduce la manipulare de piaţă şi dorinţa noastră este ca ASF să investigheze azi toate tranzacţiile care s-au făcut la BVB pentru că pierderi de 10-15-20% şi creşteri ulterioare nu sunt sănătoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabilă a pieţei de capital care se doreşte a fi un motor important de finanţare a economiei româneşti. Punctul nostru de vedere, al pieţei de capital, este ca această ordonanţă să fie urgent retrasă şi dorim să adresăm prin acest eveniment o invitaţie deschisă către Guvern şi către decidenţii politici de a se aşeza cu noi la masa dialogului să găsim toţi paşii care trebuie parcurşi atât pentru suportul pieţei de capital, pentru dezvoltarea ei, dar şi pentru o dezvoltare sănătoasă şi sustenabilă a economiei româneşti", a subliniat Agalopol.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat marţi seara, de la Palatul Victoria, o serie de măsuri fiscal - bugetare care urmează să fie adoptate până la sfârşitul acestui an , printre cele mai importante vizând o ''taxă pe lăcomie" care să se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituţiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare. Autorităţile estimează la trei miliarde de lei impactul acestei măsuri.

De asemenea, Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh , pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022, dar şi o contribuţia bănească percepută de la operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice de 3% din cifra de afaceri realizată de aceştia. Şi comunicaţii se majorează taxele aferente pe ANCOM la 3%.

Totodată, comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii urmează să fie redus de la 2,5% la 1% iar o persoană se va putea retrage de la un fond de pensii, după minimum cinci ani de participare.

Anunţul ministrului, urmat de publicarea în dezbatere publică a proiectului de ordonanţă de urgenţă, a stârnit numeroase reacţii negative din partea mediului de afaceri.

În context, Bursa de la Bucureşti a consemnat miercuri o scădere record, în condiţiile în care indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 15 acţiuni, a înregistrat un declin de 11,52%. Cele mai mari pierderi le-au consemnat acţiunile băncilor, titlurile Banca Transilvania încheind sesiunea cu o scădere de -19,91% şi BRD-GSG de 16,62%. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina