Agenția Mondială Antidoping îi acuză pe hackerii ruși de comiterea unui "act criminal"

Agenția Mondială Antidoping îi acuză pe hackerii ruși de comiterea unui "act criminal"

Agenția Mondială Antidoping (AMA-WADA) a reacționat cu furie după atacul hackerilor ruși asupra bazei sale de date și publicarea unor informații confidențiale ale unor sportivi americani, între care surorile Serena și Venus Williams sau cvintupla campioană olimpică de gimnastică Simone Biles.

"AMA regretă profund această situație și este conștientă de amenințarea pe care o reprezintă pentru sportivi, ale căror informații confidențiale au fost divulgate prin acest act criminal", se precizează într-un comunicat semnat de directorul general al organizației, Oliver Niggli.

Grupul rus de spionaj cibernetic Tsar Team (APT28), cunoscut de asemenea sub numele de Fancy Bears, a precizat că, după studierea datelor din serverele AMA, a constatat că "că zeci de sportivi au fost depistați pozitiv cu puțin înaintea Jocurilor Olimpice și pe durata acestora. Medaliații olimpici de la Rio au folosit regulat substanțe ilicite justificate de certificate medicale. Altfel spus, au primit autorizație pentru a se dopa".

Numeroase controale antidoping ar fi permis detectarea prezenței acestor substanțe, susțin hackerii, adăugând că testele nu au fost însă niciodată anunțate ca pozitive, deoarece federațiile internaționale eliberaseră un TUE ("Therapeutic Use Exemptions", "scutire pentru uz terapeutic").

Acesta a fost al doilea atac al grupului respectiv, de la începutul lunii august, împotriva sistemului de gestiune și localizare al Agenției (supranumit Adams), care îi permite să asigure urmărirea controalelor antidoping ale sportivilor.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a condamnat la rândul său acest cyber-atac, "care a intenționat, în mod clar, să păteze reputația sportivilor curați", în timp ce Agenția antidoping americană (USADA) l-a calificat drept un act "laș și josnic".

"CIO confirmă că sportivii menționați nu au încălcat nicio regulă antidoping în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio 2016", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al forului olimpic mondial.

Președintele USADA, Travis Tygart, a afirmat la rândul său că "sportivele vizate au acționat în totalitate corect, urmând regulile pentru a obține permisele necesare" în vederea utilizării tratamentelor de care aveau nevoie.

Jucătoarea americană de tenis Venus Williams s-a declarat "consternată'' să afle că datele sale medicale private au fost piratate de hacker și publicate fără permisiunea sa.

Rusia, țară ai cărei atleți au fost excluși din toate competițiile internaționale, inclusiv JO 2016, în urma acuzațiilor de "dopaj organizat de stat", a negat orice implicare în atacurile hackerilor asupra bazelor de date Agenției Mondiale Antidoping. "Se poate afirma cu hotărâre că orice implicare a Moscovei, a guvernului de la Moscova și a oricăror servicii rusești în astfel de acțiuni este imposibilă", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, citat de Reuters.

Grupul Fancy Bears nu intenționează, însă, să se oprească aici. "Aceasta este doar fața vizibilă a icebergului", au precizat cyber-pirații pe site-ul lor, adăugând: "Așteptați-vă să vedeți multe alte dovezi senzaționale despre sportivi care au utilizat substanțe dopante".

AGERPRES (autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Țenea, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...