ALARMĂ! Guvernul a ÎMPRUMUTAT azi 3 MILIARDE de euro, cea mai MARE sumă împrumutată până acum de România la o singură ieșire pe extern!

ALARMĂ! Guvernul a ÎMPRUMUTAT azi 3 MILIARDE de euro, cea mai MARE sumă împrumutată până acum de România la o singură ieșire pe extern!

ALARMĂ! Nenorociții ÎNGROAPĂ România! Guvernul a ÎMPRUMUTAT azi 3 MILIARDE de euro, cea mai MARE sumă împrumutată până acum de România la o singură ieșire pe extern! România a împrumutat astăzi 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe, dezvăluie  Profit.ro .

Investitorii au subscris, în total, peste 7,2 miliarde de euro, cererea pentru obligațiunile României fiind foarte ridicată, în contextul unui climat extern favorabil, cu un interes ridicat al investitorilor pentru datoria unor state ca România. Astfel, Guvernul a luat 1,15 miliarde euro prin titlurile pe 7 ani, 500 de milioane de euro prin vânzarea celor pe 15 ani, iar cu cele pe 30 de ani 1,35 miliarde de euro, potrivit Bloomberg.

Este pentru prima dată când România se împrumută pe 30 de ani în euro. Executivul a mai luat bani de pe piețele externe pe 30 de ani, dar prin vânzarea de obligațiuni în dolari. Nevoia de bani a Guvernului este destul de ridicată, după ce în primele luni ale acestui an a împrumutat mai puțin de pe piața internă, inclusiv din cauza problemelor cauzate sectorului bancar de taxarea activelor, introdusă prin OUG 114.

Aranjorii emisiunii sunt Erste, Citi, ING Bank, JPMorgan și Societe Generale. Guvernul are nevoie să se împrumute rapid de pe piețele externe, după ce a obtinut de la băncile din România în primele luni ale anului mai puțin decât avea nevoie pentru rostogolirea datoriei care ajunge la plată și acoperirea unui eventual deficit bugetar. Un alt aspect important este că autoritățile s-au grăbit, probabil, să profite de condițiile de pe piețele externe, considerate în această perioada favorabile unor țări ca România. 

Împrumuturile de pe piețele externe

De pe piețele externe, statul a împrumutat anul trecut 3,75 miliarde de euro (17,42 miliarde lei) și 1,2 miliarde de dolari (4,9 miliarde lei). Cel mai recent, Finanțele au luat în octombrie 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, după 2 miliarde de euro în februarie, și 1,2 miliarde de dolari în iunie.

În octombrie, România a împrumutat de pe piețele externe 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, mai puțin comparativ cu obiectivul de 2,5 miliarde de euro anunțat de Ministerul Finanțelor la declanșarea operațiunii.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /