ALARMĂ Îndatorarea netă a României ar urma să crească pentru prima dată din 2014! Finanțele au în plan cea mai redusă rezervă de valută, după ponderea în PIB, începând cel puțin din 2012

ALARMĂ Îndatorarea netă a României ar urma să crească pentru prima dată din 2014! Finanțele au în plan cea mai redusă rezervă de valută, după ponderea în PIB, începând cel puțin din 2012

ALARMĂ Îndatorarea netă a României ar urma să crească pentru prima dată din 2014! Finanțele au în plan cea mai redusă rezervă de valută, după ponderea în PIB, începând cel puțin din 2012. Rezerva de valută a Finanțelor se va situa anul acesta, conform planurilor Finanțelor, la cel mai redus nivel, ca pondere în PIB, începând cel puțin din 2012, potrivit datelor analizate de  Profit.ro .

La finele anului trecut, statul avea 5,3 miliarde de euro în rezerva de valută, bani pe care ar trebui să-i folosească pentru a se împrumuta în condiții cât mai bune de la bănci și investitori. Deși rezerva de valută a avut efecte pozitive asupra dobânzilor, Guvernul nu pare interesat de consolidarea acesteia.

Un alt aspect important este că îndatorarea netă a statului este prognozată să urce anul acesta pentru prima dată începând din 2014. Pentru finele acestui an, Finanțele estimează un nivel al rezervei de valută de 2,4% din PIB, după 2,6% anul trecut și un maxim de 4,6% în 2014. Paradoxal, rezerva de valută a atins maximul ca pondere în PIB în 2014, an cu un deficit bugetar de numai 1,7%, nu aproape 3% cât a înregistrat Guvernul în ultimii doi ani și estimează și pentru acest an.

De ce este important: Guvernul nu a profitat de creșterea economică din ultimii ani pentru a consolida finanțele statului, inclusiv buffer-ul, ci a ales să împingă la maxim posibil cheltuielile bugetare, mai ales cele cu salariile angajaților din sectorul public. O astfel de politică este nesănătoasă și va conduce probabil la ajustări dureroase în cazul unei noi crize globale.

Dezinteresul autorităților pentru consolidarea buffer-ului dincolo de nivelul de 4 luni din necesarul brut de finanțare al unui an este determinat de nevoia mare de bani la buget pentru acoperirea cheltuielilor, de declinul necesarului brut de finanțare, în contextul în care Finanțele au avut în ultimii ani o politica de refinanțare pe termen mediu și lung a datoriei publice, precum și de lipsa presiunilor pentru o politică mai precaută în ce privește finanțele statului. 

Politica statului român pare a fi să-și facă rezerve când este în criză și economia merge rău, nu atunci când economia merge bine și permite acest lucru.

Rezerva de valută (buffer) a fost introdusă începând cu anul 2010, pentru îmbunătățirea managementului datoriei publice și evitarea presiunilor sezoniere pentru asigurarea surselor de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice guvernamentale. Ministerul Finanțelor a luat decizia constituirii unei rezerve financiare în valută cu o valoare echivalentă acoperirii necesităților refinanțării datoriei publice pentru circa 4 luni.

Cum statul se împrumută de câțiva ani în măsură tot mai mare pe termene medii și lungi, stocul de datorie care ajunge la plată, ca procentaj din PIB, a fost în declin aproape constant în ultimii ani. Astfel, dacă în 2012 Finanțele au fost nevoite să împrumute bani pentru a plăti la termen o treime din datoria totală (33%), pentru anul acesta dtoria care ajunge la plată și trebuie rostogolită este de circa o cincime (21%), mai scrie  Profit.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria