ALARMĂ Universitățile din România, țintă pentru Rusia! Tot mai multe evenimente cu ambasadorul Kuzmin și alți oficiali ruși

ALARMĂ Universitățile din România, țintă pentru Rusia! Tot mai multe evenimente cu ambasadorul Kuzmin și alți oficiali ruși

ALARMĂ Universitățile din România, țintă pentru Rusia! Tot mai multe evenimente cu ambasadorul Kuzmin și alți oficiali ruși. În ultimii trei ani, vizitele la universitățile din România ale ambasadorului Rusiei la București, Valeri Kuzmin, s-au înmulțit. Conform site-ului Ambasadei Rusiei în România, în perioada 2017-2019, Kuzmin a fost invitat să conferențieze la universitățile din București, Cluj și Târgoviște. Universitatea din Craiova este și ea scena unui parteneriat solid cu Rusia, dezvăluie  G4Media.ro .

Ultima vizita a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 19 martie, la Universitatea din Pitești. ”Pe 19 martie a.c., Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a vizitat Universitatea din Pitești, unde s-a întâlnit cu studenții și corpul academic profesoral universitar și a participat la dezbaterea pe temă „România, UE și Rusia – istorie, relații și tendințe moderne”, precum și vis-a-vis de mai multe probleme din agenda regională și internațională”, arată Ambasada Rusiei într-o postare pe Facebook.

Astfel, începând cu 2017, prezența lui Kuzmin la evenimentele academice organizate de Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București, Universitatea Valahia din Târgoviște a fost, în medie, de două ori pe an.

Pe 18 februarie, Valery Kuzmin a vizitat Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, unde s-a întâlnit cu studenții și profesorii departamentului de limbi și literaturi slave, cu vicedecanul Facultății de Filologie Dorin Chira, directorul Centrului de Cooperare Internațională Sergiu Miscoiu, precum și cu personalul și colaboratorii activi din cadrul centrului „Lumea Rusă” pe lângă Universitate. La cea din urmă dintre aceste întâlniri, au fost prezenți și reprezentanții de la ONG „Vostok”. Ambasadorul a predat bibliotecii Centrului seria de cărți „Scriitorii ruși și Ortodoxia”, ediție a Fundației Publice Internaționale pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe. (sursă aici)

Cu câteva zile înainte de întâlnirea din Cluj, ambasadorul Kuzmin a participat la o festivitate dedicată aniversării a 29 de ani de la stabilirea Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, precum şi aniversării lui Momcilo Luburici, Preşedintele acestei instituţii de învăţământ.

La conferinţă festivă au participat discipolii sărbătoritului şi absolvenţii Universităţii: parlamentarii români şi funcţionari de stat, reprezentanţi ai ONG-urilor, ai asociaţiilor    civice şi profesionale, ai instituţiilor de învăţământ superior din România şi din Turcia,   diplomaţi ai ambasadelor străini acreditate în România, cadre didactice şi studenţi ai Universităţii.

Pe 31 mai 2018, a vizitat Universitatea din București, unde s-a întâlnit cu studenții și profesorii Facultății de Sociologie și le-a povestit despre pregătirea Campionatului Mondial FIFA de fotbal din Rusia, se arată într-un comunicat emis de Ambasada Rusiei.
Pe 16 aprilie 2018, ambasadorul Kuzmin a lansat Săptămâna Culturii Ruse la Universitatea din București, la iniţiativa Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine.

La jumătatea anului 2017, ambasadorului Rusiei a vizitat Universitatea din Târgoviște „Valahia”, „unde a avut o conversație cu rectorul Călin Oros și membrii Consiliului Ştiinţific.” 

În aprilie 2017, Kuzmin s-a întâlnit la Cluj cu rectorul UBB Ioan-Aurel Pop, actualul președintele al Academiei Române. În comunicatul emis de Ambasada Rusiei se arată că în cadrul întâlnirii „s-au discutat chestiunile de reînnoire a activităţii Comisiei comune ruso-române pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale. De asemenea, în conversaţie a fost abordată tema de extindere a relaţiilor dintre universităţile celor două ţări.”

Și Universitatea din Craiova este o gazdă predilectă pentru oficiali ruși, prin intermediul Centrului pentru Politica Externă și Studii de Securitate (o structură a Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova, condus de Florin Păsătoiu). În 2017, acest centru a organizat un eveniment extrem de controversat: l-a invitat să conferențieze la Craiova, la sediul bibliotecii județene, pe Alexei Gromâko, diplomat rus și directorul Institutului Europa din cadrul Academiei Ruse de Ştiințe. Potrivit relatărilor de la eveniment, Păsătoiu – care a fost și moderatorul conferinței – l-a lăsat pe Gromâko să își expună doctrina anti-NATO și anti-europeană fără a-i da vreo replică, mai mult, aprobând spusele acestuia (sursa 1, sursa 2, sursa 3).

Tot în 2017, centrul condus de Păsătoiu a invitat-o la Craiova să discute despre ”regionalizarea Euroasiei” pe Ekaterina Mihailenko, de la Departamentul de Relații Internaționale din cadrul Universității Fedarale din Ural, Rusia.

Și Academia de Studii Economice din București (ASE) are o legătură trainică cu Rusia, aici fiind organizat Centrul Cultural Rus.

Amintim că la începutul lunii martie 2019, Patriarhul Daniel a scris prefața ediției în limba română a cărții „Cugetări pentru fiecare zi din an” a Patriarhului rus Kirill, volum lansat deja la Baia Mare și care urmează să fie lansat și la Cluj. Potrivit unui afiș al evenimentului, volumul Patriarhului Kirill va fi lansat pe 2 aprilie la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș – Bolyai din Cluj, în prezența Mitropolitului Andrei al Clujului și a lui Vasile Stanciu, decanul facultății.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…