Alba: 10.000 de porții de iahnie cu cârnați, la masa populară de Ziua Națională

Alba: 10.000 de porții de iahnie cu cârnați, la masa populară de Ziua Națională

Zece mii de porții de iahnie de fasole cu cârnat, pregătită de 20 de chefi după o rețetă culeasă din bucătăria veche țărănească, aromatizată cu "Parfum de Alba Iulia", au fost împărțite în Orașul Marii Uniri de Ziua Națională.

Mulți dintre oamenii prezenți joi în Șanțurile Cetății Alba Carolina s-au așezat la rând pentru a intra în posesia unei caserole cu fasole și cârnați, precum și a unui pahar cu vin. Chiar dacă rândul s-a întins pe câteva zeci de metri, oamenii nu au avut de așteptat prea mult, distribuția caserolelor fiind făcută în cinci puncte. Bucătarii au început să fiarbă fasolea încă din zorii zilei pentru a termina la timp.

"De dimineață, de la 5,00, am venit aici. Am pus fasolea la foc și în patru ore a fost gata. A fost făcută pe foc de lemn", a menționat chef Cosmin Toma.

Ingredientele au fost fierte în mai multe ceaune, la final fiind adunate într-un ceaun de două tone.

Iahnia a fost preparată cu carne de porc și slănină, ceapă, ardei gras, morcov, țelină, păstârnac, usturoi, bulion, ulei. A fost aromatizată și cu un "Parfum de Alba Iulia", creat de chef Toma.

"Nu puteam să nu vin de 1 Decembrie cu ceva nou. Am ales să fac un "parfum de Alba Iulia". Este un parfum comestibil, un ulei aromatizat cu diferite arome. Adică, am adăugat tarhon, puțin usturoi, rădăcină de afin, sare afumată, puțin chimen. Am făcut, așa, ca o magie", a glumit chef Cosmin Toma.

Iahnia a fost însoțită și de câte o bucată de cârnat și de o chiflă coaptă chiar la fața locului, în cuptor electric.

Printre chefii care au preparat mâncarea s-au aflat bucătari cunoscuți, inclusiv din Republica Moldova.

'Spectacolul culinar" s-a desfășurat în Latura de Vest a Cetății Alba Carolina.

Organizatorii au revenit la tradiționala fasole cu cârnați după patru ani. În ultimi ani, masa populară de Ziua Națională a constat în friptură de porc.

AGERPRES/(A, AS — autor: Marinela Brumar, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

2 Cântărețul Mircea Rusu a fost încarcerat / El este autorul hitului „Omul bun și pomul copt”

3 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România

4 Citiți, oameni buni! / Ambasada SUA din Rusia a făcut public un scurt inventar al armelor și echipamentelor trimise de americani în URSS în timpul celui…

5 Ceceni conduși de nepotul lui Kadîrov au violat o propagandistă rusă