Alba/Edilul din Vinţu de Jos, sub control judiciar; el nu poate să mai desfăşoare deocamdată activitatea de primar

Alba/Edilul din Vinţu de Jos, sub control judiciar; el nu poate să mai desfăşoare deocamdată activitatea de primar

Edilul comunei Vinţu de Jos, Petru Ioan Barbu, reţinut de poliţişti pentru 24 de ore pentru delapidare şi fals, va fi cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile, printre obligaţiile impuse de către procurori fiind şi aceea de a nu mai desfăşura activitatea de primar în exercitarea căreia a săvârşit faptele de care este acuzat.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Petru Ioan Barbu, primar al comunei Vinţu de Jos, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals intelectual şi uz de fals.

La rândul său, administratorul unei firme din Bucureşti este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţi pe o durată de 60 zile, perioadă în care aceştia trebuie să respecte anumite obligaţii, cum ar fi să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, să nu se apropie de anumite persoane (coinculpaţi şi martori) sau de membrii familiilor acestora şi să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect, pe nicio cale.

Totodată, Petru Ioan Barbu trebuie să nu mai desfăşoare activitatea de primar al comunei Vinţu de Jos.

Inculpaţilor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Din actele de urmărire penală efectuate de organele de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al IPJ Alba şi de procuror a rezultat suspiciunea rezonabilă că, la data de 17 decembrie 2020, Primăria Comunei Vinţu de Jos, prin primar, a încheiat prin achiziţie directă 5 contracte de prestări servicii cu o societate comercială, reprezentată prin administrator, prin care aceasta din urmă s-a obligat să întocmească studii de fezabilitate, expertiză tehnică şi studii de specialitate (topografic, geotehnic, hidrologic) privind obiectivul de investiţie "Extindere Reţea de Alimentare cu Apă Potabilă în Comuna Vinţu de Jos, judeţul Alba", în schimbul sumei totale de 427.805 lei.

"La data de 28.12.2020, între UAT Comuna Vinţu de Jos reprezentată prin inculpatul Petru Ioan Barbu, în calitate de primar, şi o societate comercială, reprezentată de inculpatul P.N., în calitate administrator, s-au întocmit 5 procese-verbale fictive de predare-primire, care au fost înregistrate la Primăria Comunei Vinţu de Jos şi potrivit cărora UAT Comuna Vinţu de Jos a primit documentaţiile: studiu de fezabilitate, expertiză tehnică, studiu topografic, studiu geotehnic şi studiu hidrologic privind obiectivul de investiţie 'Extindere Reţea de Alimentare cu Apă Potabilă în Comuna Vinţu de Jos, judeţul Alba'. În baza acestor procese-verbale, la data de 30.12.2020, UAT Comuna Vinţu de Jos a achitat către societatea comercială prin 5 ordine de plată suma totală de 427.805 lei, reprezentând contravaloarea acestor studii, care în realitate nu au fost efectuate şi nu au fost predate beneficiarului", se menţionează în comunicat.

Primarul din Vinţu de Jos este membru al PNL şi se află la primul mandat. AGERPRES/ (AS - autor: Marinela Brumar, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante