ALEGERI ÎN ISRAEL: Netanyahu şi Gantz revendică ambii victoria după rezultatele strânse ale exit-poll-urilor

ALEGERI ÎN ISRAEL: Netanyahu şi Gantz revendică ambii victoria după rezultatele strânse ale exit-poll-urilor

Lista premierului Benjamin Netanyahu şi cea a principalului său rival Benny Gantz au obţinut scoruri foarte apropiate în două din cele trei sondaje de la ieşirea din secţiile de votare la alegerile legislative desfăşurate marţi în Israel, dar lista premierului pare să fie mai bine plasată pentru a forma o coaliţie de guvernământ, informează AFP.

Un al treilea sondaj dă câştigătoare coaliţia condusă de Benny Gantz.

Informaţiile date publicităţii de cele trei canale de televiziune importante din Israel trebuie privite cu precauţie, atrage atenţia France Presse, deoarece datele unor astfel de cercetări au fost dezminţite de rezultatele oficiale în trecut, aşa cum a fost în cazul precedentului scrutin electoral din 2015.

Dovada faptului că această confruntare electorală rămâne deschisă este revendicarea unei victorii "clare" de către ambii candidaţi favoriţi.

"Blocul de dreapta condus de Likud a câştigat o victorie clară", a declarat Netanyahu. El a anunţat că va începe chiar din seara de marţi să lucreze la crearea unui guvern "cu partenerii noştri naturali".

"Am câştigat!", a declarat la rândul său Gantz. El a adăugat că "aceste alegeri au un învingător clar şi un perdant clar".

Likud, partidul de dreapta al premierului Netanyahu, este creditat de două sondaje cu obţinere a 33 - 36 de locuri. Coaliţia de centru-stânga Albastru-Alb a lui Benny Gantz ar urma să ocupe 36 sau 37 de locuri. Un al treilea sondaj indică obţinerea unui număr egal de locuri de către listele celor doi lideri politici.

Ambii politicieni sunt departe de obţinerea majorităţii absolute (61/120) şi ar trebui să se alieze cu alte formaţiuni politice pentru putea guverna.

Dar numărul cumulat de locuri ale partidelor cu care Netanyahu ar putea spera să formeze o coaliţie est net superior celui pe care s-ar putea baza Gantz. În două din sondajele de la ieşirea din secţiile de votare blocul de dreapta al premierului Netanyahu ar urma să beneficieze de o majoritate de 64 sau mai multe locuri, în timp ce un al treilea sondaj indică obţinerea unui scor egal, 60-60, de către blocurile de dreapta şi de centru-stânga.

Blocul de central-stâng, care include partidul Albastru-Alb, Partidul Muncii şi Meretz, ar acumula între 54 şi 60 de locuri potrivit sondajelor, transmite dpa.

Partidele arabe sunt, de asemenea, incluse în acest bloc. Hadash-Ta'al are obţine 6-7 locuri. Un alt partid arab, Ra'am-Balad, nu a reuşit să atingă pragul celor 4 locuri, conform rezultatelor a două sondaje, dar ar fi obţinut totuşi 6 locuri, potrivit celui de-al treilea sondaj.

Sondajele indică de asemenea că partide precum Noua Dreaptă a ministrului educaţiei Naftali Benet, formaţiunea de extremă dreapta Zehut şi formaţiune politică recent creată Gesher nu vor obţine suficiente voturi pentru a depăşi pragul de 3.25% , care permite accesul în parlament, potrivit EFE.

Aproximativ 6.3 milioane de alegători au fost chemaţi marţi la urne pentru a-i alege pe cei 120 de deputaţi al parlamentului (Knesset).

După anunţarea rezultatelor finale va urma o perioadă de negocieri intense în vederea formării unei coaliţii guvernamentale. Preşedintele ţării, Reuven Rivlin, este cel care, ţinând cont de recomandările partidelor din Knesset, va desemna premierul care ca avea sarcina de a forma noul guvern.

Preşedintele Benjamin Netanyahu, în vârstă de 69 de ani, aflat la putere timp de 13 ani, urmăreşte obţinerea celui de-al cincilea mandat.

În comparaţie cu actualul premier, adversarul său Benny Gantz, în vârstă de 59 de ani, fost paraşutist, fost comandant al unei unităţi de forţe speciale şi fost şef de stat major, a intrat în politică cu mai puţin de şase luni în urmă.

Un înalt oficial palestinian, Saëb Erakat, a apreciat marţi, într-o postare pe Twitter, că israelienii au "spus nu păcii şi da ocupării" teritoriilor palestiniene, ca reacţie la rezultatele sondajelor de la ieşirea din secţiile de votare. Numărul doi al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei a remarcat că "doar 18 din cei 120 de membri ai parlamentului israelian susţin soluţia celor două state", potrivit AFP.

Preşedintele palestinian Mahmud Abbas şi-a exprimat dorinţa ca noul guvern israelian să înţeleagă un lucru: "pacea este în interesul nostru, al lor şi al întregii lumi". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 O dobitoacă

4 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului

5 „Vrem 1,5 milioane euro sau publicăm pozele“