ALEGERI ÎN UNGARIA: 'Iliberalul' Viktor Orban, favorit să conducă ţara încă patru ani

ALEGERI ÎN UNGARIA: 'Iliberalul' Viktor Orban, favorit să conducă ţara încă patru ani

Premierul ungar în exerciţiu Viktor Orban, unul dintre liderii cei mai controversaţi din Uniunea Europeană, porneşte favorit în alegerile parlamentare care au loc duminică în Ungaria, pentru a-şi consolida puterea 'iliberală' care a transformat profund ţara sa, comentează sâmbătă AFP.

Sondajele de opinie dau un avans de până la 30 puncte procentuale pentru Fidesz, partidul naţionalist-conservator al lui Viktor Orban, iar singura necunoscută a scrutinului de duminică pare să fie doar amploarea victoriei promise - în urmă cu patru ani, actualul premier a obţinut o 'supermajoritate' în parlament, dar de data aceasta ar putea să se mulţumească şi cu o majoritate relativă.

Aflat la putere din anul 2010, Viktor Orban (54 de ani) rămâne însă vigilent. În ultimul său discurs din campania electorală, ţinut la Szekesfehervar (sud-vestul Ungariei), el a lansat un apel la mobilizare la vot. ''Nu este suficient să fim primii în sondaje, trebuie să sosim primii şi în ziua votului'', a subliniat el, reamintind că, dat favorit la finalul primului său mandat (1998-2002), a fost nevoit să se recunoască învins în legislativele din urmă cu 16 ani.

Admirat de populiştii de dreapta europeni şi criticat de cei care îl acuză de derivă autoritaristă, premierul ungar, devenit vârful de lance al luptei contra imigraţiei în Europa, a primit vineri, la Budapesta, sprijinul liderului dreptei poloneze aflate la putere, Jaroslaw Kaczynski, care a subliniat că 'libertatea, suveranitatea şi demnitatea naţiunilor sunt legate de Viktor Orban'.

Francezul Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European (PPE) la care este afiliat şi Fidesz, şi-a exprimat la rândul său încrederea în Orban, estimând că acesta 'va continua să aducă stabilitate şi prosperitate cetăţenilor ungari'.

Admirator declarat al preşedintelui rus Vladimir Putin, şeful executivului de la Budapesta şi-a asumat în ultimii opt ani un stil de guvernare ce limitează unele libertăţi în numele 'interesului naţional'; reformele respective au adus atingere statului de drept şi antrenează un recul al valorilor democratice - susţin opoziţia şi numeroşii observatori internaţionali, continuă agenţia de presă franceză.

Liderul ungar şi-a multiplicat disputele cu Uniunea Europeană, în special cu privire la migraţie. Printre altele, Comisia Europeană a lansat procedura de infringement contra Budapestei după ce parlamentul ungar a adoptat o lege care sporeşte controlul statului asupra ONG-urilor.

Însă PPE, din care face parte şi Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului german Angela Merkel, nu i-a retras niciodată sprijinul şi, chiar dacă Ungaria se opune unei consolidări a integrării europene, ea nu a ameninţat niciodată că va părăsi blocul comunitar, adaugă AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…