#alegeriSUA: Biden îl depăşeşte confortabil pe Trump în preferinţele electoratului latino-american (sondaj)

#alegeriSUA: Biden îl depăşeşte confortabil pe Trump în preferinţele electoratului latino-american (sondaj)

Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, conduce detaşat în faţa lui Donald Trump în intenţiile de vot ale electoratului latino-american pentru alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie din Statele Unite, potrivit unui sondaj dat publicităţii marţi, citat de AFP.

Circa 65% din electoratul latino-american intenţionează să voteze pentru fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, în timp ce 24% afirmă că îi vor da votul actualului preşedinte, indică sondajul organizaţiei NALEO şi institutului de sondare a opinie publice Latino Decisions.

Printre principalele preocupări ale persoanelor chestionate, de origine latino-americană, s-au detaşat: pandemia, criza economică decurgând din aceasta şi istorica mişcare de protest faţă de rasism, temele marcante ale campaniei electorale.

Dintre subiecţi, 52% au declarat că dezaprobă puternic modul în care preşedintele american Donald Trump a gestionat pandemia.

Statele Unite numără în prezent aproape 190.000 de morţi din cauza coronavirusului şi peste 6,3 milioane de cazuri diagnosticate pe teritoriul naţional de la începutul crizei sanitare.

Pentru alegătorii latino-americani chestionaţi, preşedintele ales în noiembrie va trebui să aibă ca prioritate gestionarea pandemiei (47%), apoi să reducă costurile pentru sănătate (31%).

Ancheta de opinie a mai arătat că alegerile prezidenţiale din 2020 îi interesează într-o măsură mai mare pe latino-americani decât cele din 2016.

Astfel, 62% dintre repondenţi au afirmat că sunt mai interesaţi în acest an decât în urmă cu patru ani şi 78% au declarat că vor merge "aproape sigur" la urne, dar de preferinţă prin corespondenţă (55%), decât în persoană (45%).

Dacă 55% dintre alegătorii latino-americani sunt de părere că Joe Biden şi democraţii fac "o treabă bună" pentru a se ocupa de problemele comunităţii lor, 45% consideră că Donald Trump şi republicanii le sunt ostili.

Preşedinţia lui Donald Trump a fost marcată de înăsprirea politicii americane anti-imigraţie, de proiectul ridicării zidului la frontiera cu Mexicul şi de numeroase atacuri verbale la adresa imigranţilor mexicani, categorisiţi în timpul campaniei din 2016 ca "violatori" şi "criminali".

Latino-americanii sunt cea mai numeroasă minoritate din Statele Unite şi reprezintă 60 de milioane de persoane, peste 18% din populaţia ţării.

Un număr record de 32 de milioane de alegători latino-americani ar putea vota la alegerile din noiembrie, potrivit institutului Pew Research Center.

Sondajul NALEO/Latino Decisions a fost realizat între 1 şi 6 septembrie pe un eşantion de 400 de latino-americani înscrişi pe listele electorale, cu o marjă de eroare de plus sau minus 4,9%.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...