ALERTĂ! Cum va încerca Dragnea să atace din nou justiția din Parlament

ALERTĂ! Cum va încerca Dragnea să atace din nou justiția din Parlament

Din toate declarațiile publice făcute în ultimele zile rezultă că liderul PSD, Liviu Dragnea, va acționa în Parlament pentru a încerca să-și rezolve problemele din Justiție, dacă Guvernul va refuza în continuare să-l ajute. Cel mai probabil, se va folosi de OUG 6, adoptată de Guvernul Cioloș. Ordonanța a trecut tacit de Senat și se află în Camera Deputaților. Orice ordonanță este votată sau respinsă în Parlament printr-un proiect de lege, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Dragnea a declarat luni seara, la Antena 3, că Ordonanța va fi picată, adăugând următoarele: ”Lucrăm acum să punem și ceea ce trebuie să se întâmple cu efectele pe care le-a produs ordonanța”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat din nou marți seara că nu are în vedere un OUG pe amnistie și grațiere, dar a indicat Ordonanța 6 ca posibil mod de acțiune, cu argumentul că ”este preferabil dacă avem o lege, exprimă voința legiuitorului”.

Inclusiv fostul premier, Dacian Cioloș, care e ieșit marți seara la Realitatea TV pentru a explica rațiunile care au stat la baza adoptării ordonanței, a sugerat că noua temă de atac a liderului PSD are legătură directă tot cu problemele lui din justiție.

”Nu pentru că e o problemă cu ordonanţa respectivă (…), ci pentru a găsi încă o chichiţă din asta legislativă, procedurală, ca să împiedice finalizarea unor dosare care au un impact negativ şi pun în pericol libertatea unor oameni politici. (…) Acum s-au trezit pentru că şi-au dat seama că aceasta poate să fie o soluţie ca să scape de anumite dosare în justiţie”, a declarat Cioloş.

Între timp, avocații și-au oferit serviciile și consiliază public PSD ce să pună în proiectul de lege prin care se va respinge OUG 6. Avocatul Sergiu Andon a explicat pentru DCNews.ro, site apropiat de Dragnea, ce ar trebui să conțină legea de respingere a ordonanței:

”Varianta este adăugarea unei prevederi care să permită introducerea cererii de revizuire de către cei interesaţi. Adică nu începe statul să facă inventarul tuturor dosarelor pentru că s-ar bloca tot sistemul. La cererea celor interesaţi, într-un anume termen, să se poată deschide o procedură de revizuire a hotărârilor date şi instanţa competentă, prin procedura de revizuire, să ia dosarul şi să analizeze în ce măsură implicarea SRI-ului a influenţat soluţia. Şi nu e complicat.”

Ministrul Justiției a anunțat la începutul lunii august că după concedii va propune guvernului o ordonanță de urgență prin care să adauge noi motive de revizuire a sentințelor definitive, astfel încât tot cei condamnați pe baza protocoalelor încheiate de parchete cu serviciile secrete să poată ajunge din nou în fața unui judecător.

Ideea a fost reluată miercuri de Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că ar fi “o soluţie bună, înţeleaptă” aceea de a emite o ordonanţă de urgenţă prin care să se permită redeschiderea dosarelor în care există condamnări definitive.

Liviu Dragnea pare să se pregătească deja pentru viitorul aranjament juridic care l-ar putea scăpa de dosare. Centrul de Investigații Media a dezvăluit că Dragnea a cerut pe 23 august Inspecției Judiciare să verifice toate cele trei dosare penale deschise de DNA pe numele său, susținând că în fiecare dintre ele procurorii s-au folosit de protocolul încheiat cu SRI în anul 2009.

O mică observație. Liviu Dragnea poate adăuga în legea de respingere a OUG 6 ce detalii dorește, poate pune acolo inclusiv amnistia și grațierea, numai că se va lovi de aceeași problemă ca la adoptarea modificărilor la Coduri: intrarea ei în vigoare durează. Procedurile parlamentare mănâncă mult timp. Un proiect de lege merge la președinte, care-l poate întoarce, contesta la CCR etc. Aceste proceduri se pot întinde pe câteva luni de zile.

Or, Liviu Dragnea presează pentru o soluție cât mai rapidă. Liderul PSD are nevoie de rezolvarea problemelor în justiție într-un orizont de timp cât mai scurt, mai ales că partidul și-a cam pierdut răbdarea. Din acest motiv, foarte probabil că principalul obiectiv al liderului PSD rămâne mai departe determinarea Guvernului să adopte un OUG pe amnistie și grațiere, care l-ar salva de pe o zi pe alta.

Din varii motive, premierul Viorica Dăncilă nu pare dispusă să treacă această linie roșie, la fel ministrul justiției. Cu toată obediența și disponibilitatea lui de a face praf justiția, Tudorel Toader refuză să-i facă jocul lui Dragnea, motiv pentru care liderul PSD l-ar schimba bucuros din funcție.

În paranteză fie spus, total neclare sunt și ultimele intenții anunțate în ce privește modificarea Constituției pe zona justiției.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, seara, la Antena 3, că ”intenționăm o acțiune de strângere de semnături pentru modificarea Constituției exact în zona la care vă referiți dumneavoastră”, răspunzând la întrebarea ia în calcul un posibil referendum pe tema justiției. Nimeni din PSD n-a elaborat pe această temă importantă, nici Dragnea n-a oferit detalii suplimentare.

Cam aici se află liderul PSD în acest moment: în criză de soluții cu aplicare imediată, gata să treacă la acțiune în Parlament chiar dacă este o soluție mai anevoioasă, cu tot mai multe voci din partid care îl contestă la scenă deschisă, încercând să compenseze pierderea de altitudine prin noi promisiuni că în scurt timp va lua sub control DNA și SRI.

Singura certitudine este că toate bombele plasate azi la temelia sistemului judiciar vor exploda mai devreme sau mai târziu. Greu de spus acum dacă Dragnea va rezista sau nu atacului intern, dar toate acțiunile sale au slăbit atât de mult sistemul judiciar, încât motorul care funcționa acum doi ani la turație maximă aproape că s-a oprit.

Marea întrebare este dacă va reuși să-l arunce cu totul în aer pentru a se salva, iar aici încă nu avem încă un răspuns. În tot cazul, în ziua în care se va produce explozia care va mătura toate dosarele, pesediștii nu vor mai avea nevoie de Liviu Dragnea, îl vor arunca peste bord și-l vor scoate, cu maxim cinism, unic responsabil de distrugerea justiției.  Iar liderul PSD știe bine toate astea.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată în realitate, „nefiltrată”, Loredana Groza. Botezatu pare mult mai tânăr decât ea...

2 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

3 Planeta sexuală Oltenia / Elevă de 16 ani, prinsă de mamă în timp ce făcea sex cu profesorul de informatică, de 42 de ani

4 Rareș Bogdan, noi informații despre intrarea în spaţiul Schengen

5 VIDEO Rareș Bogdan, reacție promptă după declarațiile cancelarului Austriei