ALERTĂ Comisia Europeană spune că procedura împotriva procurorului general al României ridică îngrijorări

ALERTĂ Comisia Europeană spune că procedura împotriva procurorului general al României ridică îngrijorări

ALERTĂ Comisia Europeană spune că procedura împotriva procurorului general al României ridică îngrijorări. ​Procedura împotriva procurorului general al României ridică îngrijorări Comisiei Europene, a declarat, joi, un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.

Chestionat de HotNews în legătură cu procedura de demitere a procurorului general al României, Augustin Lazăr, demarată miercuri de ministrul Justiției, Tudorel Toader, Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE pe partea de stat de drept și drepturi fundamentale, a declarat:

„Comisia Europeană, împreună cu alți parteneri internaționali și cu statele membre UE, au subliniat în mod repetat că independența sistemului judiciar al României și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt de o importanță capitală.

În urma procedurii împotriva șefului Direcției Naționale Anticorupție la începutul acestui an, procedura împotriva procurorului general ridică îngrijorări.

Procedurile robuste și independente de demitere și de numire a procurorilor de rang înalt au fost întotdeauna un element-cheie în recomandările noastre. Comisia va aborda situația generală din România în viitorul raport în Mecanismul de Cooperare și Verificare pe Justiție (MCV) din 13 noiembrie”.

Reacția Comisiei Europene după ce ministrul Toader a anunțat revocarea lui Augustin Lazăr:

 „The European Commission, along with other international partners and Member States, have repeatedly stressed that the independence of Romania’s judicial system and its capacity to fight corruption effectively are of paramount importance.

Following on from the procedure against the Head of the National Anti-Corruption Directorate earlier this year, the procedure against the General Prosecutor raises concerns.

Robust and independent procedures for dismissal and appointment of top prosecutors have always been a key element in our recommendations. The Commission will address the overall situation in Romania in the upcoming CVM report on the 13 November.

Ministrul Justiției, ​​Tudorel Toader, a propus revocarea din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a prezentat, în sinteză, raportul de evaluare de 63 de pagini, în care a identificat 20 de motive pentru care, în opinia sa, Lazăr nu mai poate continua în funcția de procuror general.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”