ALERTĂ Dragnea și rusofilul Iancu se pregătesc să treacă prin Parlament o lege esențială pentru resursele naturale ale României cu zero dezbatere publică!

ALERTĂ Dragnea și rusofilul Iancu se pregătesc să treacă prin Parlament o lege esențială pentru resursele naturale ale României cu zero dezbatere publică!

Dragnea și rusofilul Iancu se pregătesc să treacă prin Parlament o lege esențială pentru resursele naturale ale României cu zero dezbatere publică, dezvăluie  G4Media.ro .

Proiectul de lege care privește exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră este anunțat pentru votul final pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de luni (punctul 13 pe Ordinea de zi), în aceeași zi cu raportul final al Comisiei pentru industrii.

Proiectul inițiat de Guvern a fost votat de Senat în februarie. Au urmat după patru luni în care Comisia pentru industrii, condusă de Iulian Iancu, a refuzat să dezbată proiectul și să emită un raport care să poată fi consultat de public. Luni însă e programată și o ședință a comisiei lui Iancu care are ca unic punct tocmai legea offshore, apoi votul din plen. Calendarul prezentat public pe site-ul Camerei Deputaților arată astfel că luni ar putea fi votată o lege esențială pentru resursele naturale ale României fără ca forma finală legii să fie cunoscută de public.

Ce înseamnă legea offshore?

Legea offshore are rolul de a reglementa cadrul tehnic, dar și financiar al exploatărilor de gaze și petrol din Marea Neagră. Companiile care au concesionat perimetrele din Marea Neagră au investit în lucrări de explorare circa 2 miliarde de dolari și au găsit zăcăminte însemnate de gaze.

Pentru a putea lua decizia finală de investiții și a începe lucrările de extracție, companiile așteaptă de peste un an legea offshore care să prevadă tipurile de avize necesare, modul de colaborare cu autoritățile, precum și detalii legate de cadrul financiar. Viitoarele cheltuieli de dezvoltare sunt cifrate la alte câteva miliarde de dolari, potrivit datelor făcute publice de ExxonMobil, OMV Petrom, Black Sea Oil and Gas (deţinută de gigantul american Carlyle), Lukoil şi Romgaz – principalele companii care au acorduri semnate în Marea Neagră.

Proiectul inițial, asumat de Guvernul Tudose, avea câteva prevederi considerate nepotrivite de Iulian Iancu, șeful Comisiei care trebuie să emită un raport pentru ca votul în plen să poată fi dat. Astfel, Iancu a criticat săptămâna trecută o prevedere din proiect legată de creditul fiscal acordat investitorilor (restituirea unor sume dacă se modifică redevenţele sau taxele). O prevedere considerată excesivă de unii investitori este obligația de a avea minim un sfert din angajați români și de a lucra cu companii românești.

Iulian Iancu a refuzat să pună proiectul pe ordinea de zi a comisiei pe care o conduce timp de aproape patru luni. Săptămâna trecută însă a avut loc dezbaterea proiectului, fără însă ca la final să existe un raport public. Potrivit surselor G4Media.ro , raportul a fost amânat din cauza divergențelor dintre investitori și Iulian Iancu.

Aflat sub presiunea companiilor din domeniu, Iulian Iancu a declarat săptămâna trecută că ”vrem să se voteze în această sesiune. Practic avem formulările deja redactate, le-am discutat deja, la momentul discuţiei operatorii au fost încântaţi de modalitatea de abordare”.

Problema majoră este însă că, dacă proiectul va trece pe repede înainte luni atât în Comisia pentru Industrii, cât și în plen, opinia publică nu va avea timpul fizic de a consulta raportul final cu care legea offshore va intra în plen. Ca urmare, în absența unei dezbateri publice reale, va fi imposibil de analizat calitatea legii, cum arată prevederile controversate.

Practic, nu vom ști decât la publicarea în Monitorul Oficial dacă apar înlesniri fiscale sau noi taxe pentru companii, dacă există modificări în privința avizării acestor lucrări extrem de sensibile (impact de mediu, de securitate, arheologie etc.).





Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...