ALERTĂ Raportul MCV e devastator! „Vedetele” sunt Savonea și Secția Specială, considerată o piedică pusă de PSD luptei anticorupție

ALERTĂ Raportul MCV e devastator! „Vedetele” sunt Savonea și Secția Specială, considerată o piedică pusă de PSD luptei anticorupție

ALERTĂ Raportul MCV e devastator! „Vedetele” sunt Savonea și Secția Specială, considerată o piedică pusă de PSD luptei anticorupție.

Raportul MCV din acest an, care urmează să fie dat publicității la Bruxelles astăzi după amiază, este foarte critic la adresa evoluției din justiție iar pentru prima dată Bulgaria este decuplată de România, în sensul că experții europeni menționează că în timp ce Sofia respectă criteriile pentru ridicarea mecanismului de monitorizare, Bucureștiul nu, au declarat pentru  G4Media.ro surse de la Bruxelles.

Vedetele negative ale raportului sunt Secția Specială, Parlamentul cu modificările aduse legilor justiției, mandatul ministrului Tudorel Toader, tratat distinct de mandatul ministrului Ana Birchall, ale cărei acțiuni sunt lăudate în raport. Potrivit surselor G4Media.ro, în evaluarea experților de la Bruxelles se menționează în clar că ”Secția Specială împiedică lupta împotriva corupției”.

Despre modificările la legile justiției se arată că ”amendamentele care au accelerat înființarea secției speciale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați și schimbările succesive în ce privește condițiile de numire a procurorilor au amplificat îngrijorările și neîncrederea în aceste modificări. În mod special, unele amendamente par să fi operat schimbări la lege pentru a servi interesele anumitor persoane”. O aluzie clară, între altele, la fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

În raportul MCV scrie, potrivit surselor G4Media, că ”abordarea cazurilor de mare corupție a fost afectată în mod negativ de transferul multor dosare către secția specială, care are competența de ancheta nu doar magistrați, ci și alte persoane”.

În ce privește activitatea DNA, raportul MCV notează că deși activitatea instituției a scăzut în intensitate, lupta anticorupție continuă iar șeful interimar a reușit să țină Direcția în echilibru.

De notat că pentru prima dată în ultimii ani, o parte din CSM este criticat împreună cu președintele instituției, Lia Savonea, menționată explicit în raport, ceea ce reprezintă o premieră. Despre Savonea și o parte din membrii CSM, raportul menționează că ”ridică semne de întrebare în ce privește imparțialitatea politică”. Raportul notează că actualul perședinte al CSM și o parte dintre membri contină să apere modificările aduse legilor justiției, criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și GRECO.

De subliniat că, sub conducerea Liei Savonea, Consiliul Superior al Magistraturii are parte de critici, în condițiile în care precedentele rapoarte s-au referit laudativ la activitatea instituției.

Note bune primesc în raport ministrul justiției, Ana Birchal și președintele Klaus Iohannis, pentru organizarea referendumului pe justiție, cei doi contribuind prin acțiunile lor la evitarea activării articolului 7 împotriva României (suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE).

Și activitatea Agenției Naționale de Integritate este lăudată, Camera Deputaților primește o bilă albă pentru desființarea comisiei Iordache iar Senatul este criticat pentru că a refuzat să ridice imunitatea fostului ministru al sănătății Florian Bodoc și a fostului președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au mai declarat sursele  G4Media.ro care au consultat raportul MCV.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa