ALERTĂ/Au ÎNCEPUT! La Camera Deputaților s-au VOTAT MODIFICĂRILE pentru SALVAREA PENALILOR Șova și Ponta!

ALERTĂ/Au ÎNCEPUT! La Camera Deputaților s-au VOTAT MODIFICĂRILE pentru SALVAREA PENALILOR Șova și Ponta!

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege de modificare a legii avocaturii care a trecut deja de Senat, care prevede, intre altele, ca procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a "suporturilor de sunte, imagine si date", adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor.  Comisia a adoptat practic miercuri un raport suplimentar la aceasta lege.  Comisarul.ro a scris pe larg despre acest proiect anul trecut, notand faptul ca, intamplator sau nu, aceste modificari vin la scurt timp dupa cazul Sova-Ponta, acuzati pe baza unor probe obtinute in urma unor perchezitii informatice ca ar fi comis fapte de coruptie pe vremea cand activau ca avocati.

UPDATE 13.45: La finalul sedintei, Cupsa a facut o serie de declaratii pentru presa. Liberalul, de profesie avocat, membru in Baroul Bihor, a declarat ca ceea ce sustine DNA privind nulitatea unor probe in urma acestei legi este "imposibil" intrucat legea se va aplica pentru viitor. Afirmatia lui Cupsa a fost contrazisa insa de Scutea, cea care a precizat ca se aplica legea mai favorabila, adica cea care urmeaza sa fie votata in plen si adoptat astazi de comisie, ceea ce, potrivit secretarului de stat, ar putea duce la probleme pentru anchete si procese.

Proiectul va intra la votul final in plenul Camerei Deputatilor saptamana viitoare, cel mai probabil. Daca este adoptat, merge la promulgare de catre presedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 13.00: Comisia Juridica a votat controversatele modificari propuse la legea avocaturii. Au fost prezenti Vicepresedintele Comisiei Ioan Cupsa, secretar Valeria Schelean, Marius Manolache, Ninel Peia si Mate Andras, care a plecat inainte de final.

De notat ca nici una din observatiile de fond ale Guvernulu si sustinute de reprezentantul ministerului justitiei nu a fost admisa. 

De altfel, acest lucru a fost mentionat si de secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Gabriela Scutea, care a afirmat ca doar cateva modificari de ordin tehnic sustinute de MJ au fost insusite si adoptate de comisie. 

***

Una din modificarile introduse in Comisia Juridica din Camera Deputatilor face practic imposibila si ineficienta interceptarea avocatilor, deoarece acestia trebuie anuntati de judecator de indata ca impotriva lor s-a dispus masura interceptarii. Redam mai jos amendamentul integral: 

"Raportul dintre avocat si persoana pe care o asista sau o reprezinta nu poate forma obiectul   supravegherii tehnice decat daca exista date ca avocatul savarseste ori pregateste savarsirea unei infractiuni dintre cele prevazute in  art.139  alin.(2) C.pr.pen. Daca pe parcursul  sau dupa executarea masurii   rezulta ca activitatile de supraveghere  tehnica au vizat si raporturile dintre avocat si suspectul ori inculpatul  pe care acesta il apara, probele obtinute nu pot fi folosite in  cadrul niciunui  proces  penal, urmand a fi distruse, de indata de catre procuror. Judecatorul care a dispus masura este  informat, de  indata, de catre procuror. Judecatorul dispune informarea, de indata, a avocatului."

Comisia Juridica a dat deja un raport pe data de 10 martie, insa a fost retrimis de catre plen inapoi la comisie pentru un raport suplimentar. Acesta este cel care se discuta acum.

Adoptarea modificarilor la legea avocaturii "ar avea drept consecinta nulitatea unor probe deja administrate in dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, aflate atat in faza de urmarire penala, cat si pe rolul instantelor de judecata", se arata intr-un raspuns transmis, in iunie 2015, de Departamentul National Anticoruptie la solicitarea HotNews.ro.

Comisia Juridica a dat deja un raport pe data de 10 martie, insa a fost retrimis de catre plen inapoi la comisie pentru un raport suplimentar. Acesta este cel care s-a discutat miercuri.

Daca modificarile la legea avocaturii vor fi adoptate si intra in vigoare, printre marii beneficiari se numare Dan Sova si Victor Ponta, deoarece unul din efecte ar fi nulitatea actelor procedurale din dosarele in care sunt cercetati in calitatate de avocati, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare inca de anul trecut, cand legea a intrat in dezbaterea Parlamentului. Potrivit acestora, interdictia impusa procurorilor de a ridica orice comunicari intre avocat si client precum si de a face percheztii informatice transforma cabinetele de avocatura in viitoare buncare bune de ascuns infractiuni, au mai declarat sursele citate.

Procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a "suporturilor de sune, imagine si date", adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor. Asa suna unul dintre amendamentele admise la legea avocaturii depuse de senatorul PSD, Ioan Chelaru, si insusite de Comisia Juridica din Senat. Raportul Comisiei juridice cu aceste modificari a ajuns, marti, in plen, urmand ca miercuri sa fie votate modificarile la legea avocaturii.

Un alt amendament depus tot de senatorul PSD Ioan Chelaru prevede ca avocatii nu raspund daca nu denunta fapte de coruptie despre care afla in exercitarea profesiei, sunt obligati sa o faca doar in cazurile de infractiuni cu violenta sau terorism. 

De notat ca autorul amedamentelor anul trecut, in Comisia Juridica din Senat, este senatorul PSD Ioan Chelaru este si presedintele Uniunii Juristilor din Romania. UJR a primit in 2014, de la Guvernul Ponta, statutul de organizatie de utilitate publica, statut din care decurg o serie de avantaje financiare. Senatorul Chelaru a fost unul dintre avocatii lui Sorin Ovidiu Vantu si omul sau de incredere.

Proiectul de lege care aduce o serie de modificari legii privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat  a fost inregistrata la Senat in decembrie 2014. Modificarile propuse de senatorul PSD Ioan Chelaru au fost adoptate in Senat, in prezent fiind discutate in Comisia Juridica din Camera Deputatilor. Reamintim ca, daca legea trece de plenul Camerei, urmatorul pas este promulgarea.

De remarcat ca initiatori proiectului de lege sunt, majoritatea, parlamentari-avocati: 

Boboc Cătălin - senator PNL; Chelaru Ioan - senator PSD (avocat); Chiuariu Tudor-Alexandru - senator PNL (avocat); Corlăţean Titus - senator PSD; Donţu Ovidiu-Liviu - senator PSD (avocat); Federovici Doina-Elena - senator PSD; Jipa Florina-Ruxandra - senator UNPR (fost avocat); Miron Vasilica-Steliana - senator PNL (avocat); Nicolae Şerban - senator PSD (avocat); Nicula Vasile-Cosmin - senator PSD; Pataki Csaba - senator UDMR; Popa Nicolae-Vlad - senator PD-L (avocat); Şova Dan-Coman - senator PSD (avocat); Tişe Alin-Păunel - senator PD-L (avocat); Adam Luminiţa-Pachel - deputat PP-DD (avocat); Bărbulescu Daniel-Ionuţ - deputat PSD (avocat); Cătăniciu Steluţa-Gustica - deputat Independent (avocat); Cseke Attila-Zoltan - deputat UDMR; Emacu Gheorghe - deputat UNPR; Fenechiu Cătălin-Daniel - deputat PP-DD (avocat); Florea Daniel - deputat PSD (avocat); Ionescu Aurelian - deputat PC (avocat); Iordache Florin - deputat PSD (avocat); Manolache Marius - deputat PSD (avocat); Máté András-Levente - deputat UDMR (avocat); Nicolicea Eugen - deputat UNPR; Pâslaru Florin-Costin - deputat PSD; Podaşcă Gabriela-Maria - deputat PSD; Popa Radu Mihai - deputat PP-DD; Stragea Sorin Constantin - deputat PSD




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”