Alexandrescu, pe șantierul de la Casa Nanu Muscel: Sunteți în afara legii; veți răspunde penal

Alexandrescu, pe șantierul de la Casa Nanu Muscel: Sunteți în afara legii; veți răspunde penal

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, s-a aflat vineri pe șantierul de la Casa Nanu Muscel din Piața Romană și i-a cerut rectorului Academiei de Studii Economice din București să fie sistate lucrările, precizând că acestea se desfășoară ilegal.

"Aici trebuie intervenit azi, pentru că luni ar putea să fie prea târziu. Domnule rector, am trecut aseară la ora 10,00. Ieșeau camioane cu cărămizi. Peretele clădirii dinspre ASE s-a prăbușit în totalitate. Dumneavoastră continuați lucrările într-un regim intensiv peste week-end pentru a obține maximum de distrugere pe care îl puteți obține într-un interval în care să vă poată acoperi legea. Nu mai sunteți acoperit de lege. Sunteți în afara legii și, dacă dvs continuați în ciuda avertismentelor mele, veți răspunde penal. Și dumneavoastră și Senatul", l-a avertizat Alexandrescu pe rectorul Nicolae Istudor.

Acesta din urmă a spus că vrea un document în sensul cererii ministrului Culturii. "N-am de ce să răspund penal, deoarece eu am toate documentele în regulă. Am fost informat verbal. Dați-mi un document prin care îmi solicitați să opresc lucrările și eu o fac. Faceți tot ce este legal posibil și eu nu am nicio problemă. Eu nu distrug nimic. Conserv. Eu respect un contract", a precizat Istudor.

El a precizat că are o autorizație de construcție emisă în 2006 de Primăria Municipiului București, care a fost înnoită în 2015 și că are proces verbal de custodie în care se consemnează că 122 de poziții (elemente) ale Casei Nanu Muscel sunt în custodie la constructor pentru întreținere.

"Le dăm jos și le mutăm la loc. Cine a spus că n-avem voie? E un proiect. Dacă într-adevăr apare un document care mă împiedică, eu n-am niciun fel de problemă. Eu respect legile țării", a mai spus rectorul ASE.

Poziția rectorului ASE a fost susținută și de directorul șantierului, Dan Ghica.

În schimb, Vlad Alexandrescu a subliniat că nu există un aviz dat de Ministerul Culturii pentru derularea lucrărilor.

"Avizul trebuie semnat de ministrul Culturii, pe baza Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Nu aveți semnătura mea. (...) În 2012 clădirea a fost clasată, aveți nevoie de o nouă procedură de avizare. Mă interesează protecția patrimoniului. Eu vă solicit acum, până se clarifică situația, să opriți toate lucrările. (...) Pentru că eu v-am înștiințat că acesta este un monument istoric protejat, în baza Legii 422. Dacă treceți peste acest cuvânt, dumneavoastră vă faceți pasibil de sancțiuni penale", a precizat ministrul.

El a declarat presei că nu a existat niciodată un punct de vedere al Ministerului Culturii pentru acest șantier. "Clădirea trebuie re-expertizată, trebuie să aibă la bază un studiu istoric, care să precizeze care sunt elementele valoroase și abia după aceea Ministerul Culturii va stabili în ce condiții poate să autorizeze șantierul", a explicat Vlad Alexandrescu.

Alături de ministrul Culturii, pe șantierul de la Casa Nanu Muscel din Piața Romană nr. 7 au fost prezenți vineri Edmond Niculușcă, consilierul ministrului Culturii, Adrian Bălteanu, consilierul pentru Patrimoniu al ministrului, Lidia Chiran, avocata Ministerului Culturii, președintele Asociației Pro.Do.Mo, Roxana Wring, reprezentanți ai Poliției locale, ai Inspectoratului de Stat în Construcții.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a solicitat joi Direcției de Cultură București oprirea lucrărilor de la Casa Nanu Muscel din Piața Romană nr. 7. "S-au realizat o serie de intervenții fără aviz. (...) În urma inspecției Direcției de Cultură București s-a constatat că lucrările executate nu respectă prevederile avizului. Lucrările efectuate în prezent maltratează monumentul istoric. Lipsa constructorilor avizați de Ministerul Culturii în domeniul restaurării monumentelor istorice se reflectă de asemenea în acest fapt", a precizat Alexandrescu într-o postare pe pagina sa de Facebook .

Potrivit site-ului romaniacurata.ro , Academia de Studii Economice a anunțat în iulie 2015 că a început lucrările de consolidare și restaurare a Casei Nanu Muscel, proiectul, avizat de Primăria Capitalei, prevăzând și construirea unei clădiri de 7 etaje lipită de clădirea ASE, imobil ce va fi folosit pentru învățământ și cercetare.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...