Aliații NATO au testat apărarea antiaeriană și antirachetă din România VIDEO

Aliații NATO au testat apărarea antiaeriană și antirachetă din România VIDEO

NATO a efectuat miercuri un exerciţiu militar pentru a testa apărarea aeriană şi apărea antirachetă din România, la circa o săptămână după ce o rachetă rătăcită s-a prăbuşit în Polonia şi a scos în evidenţă unele breşele din scutul aerian al Alianţei.

MAMBA, sistemul de apărare aeriană francez desfăşurat în România a respins un atac simulat cu avioane de luptă aliate, a precizat Comandamentul Aerian Aliat al NATO de la Ramstein, în vestul Germaniei. Desfășurat în România din mai 2022, MAMBA a întărit sistemul integrat de apărare antiaeriană și antirachetă (IAMD) al NATO.

La exerciţiu au participat avioane de luptă turce F-16, avioane Eurofighter spaniole, avioane Growler americane concepute pentru război electronic şi avioane Rafale franceze care au zburat de pe portavionul Charles de Gaulle, a adăugat Comandamentul Aerian Aliat al NATO.

„Ca răspuns la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, continuăm să ne consolidăm capacitatea de descurajare şi sistemele de apărare în flancul de estic al Alianţei”, a spus purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Sistemul francez MAMBA este operațional în România

Ea a precizat că Alianţa a adăugat mai multe avioane de luptă şi de supraveghere în patrule, precum şi mai multe sisteme de apărare aeriană la sol şi nave de apărare aeriană pe mare.

Exerciţii precum acesta garantează că forţele NATO pot opera împreună şi pot rămâne pregătite pentru a răspunde la orice ameninţare din orice direcţie”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

„Sistemele cum ar fi MAMBA , care susțin în prezent misiunea Air Shielding a Comandamentului Aerian Aliat în România sunt o parte cheie a sistemului IAMD al Alianței. Exercițiile și antrenamentele constante de acest fel asigură că echipajele sunt gata să detecteze și, dacă este necesar, să răspundă la amenințări aeriene și de rachete”, a declarat generalul de brigadă Christoph Pliet, șef adjunct al operațiunilor de stat, Comandamentul aerian aliat.

Performanțele sistemului MAMBA

Sistemul ASTER 30 SAMP/T MAMBA este conceput pentru a satisface nevoile de apărare aeriană pe rază medie şi lungă de acţiune în misiuni de protecţia forţei de luptă sau protecţia zonelor de mare valoare. El poate funcţiona în modul de sine stătător sau poate fi integrat într-o reţea coordonată, aşa cum s-a decis şi pentru sistemul de la Capul Midia. MAMBA se bazează pe interceptorul Aster 30, care este o rachetă în două trepte. Viteza maximă a rachetelor Aster 30 este de 4,5 Mach (de 4,5 ori viteza sunetului), iar altitudinea de zbor depăşeşte 20.000 de metri. Aster 30 are capacitatea de a intercepta ţinte aflate la altitudini cuprinse între 50 de metri şi 20 de kilometri.

Fiecare rachetă costă 2 milioane de euro

Sistemul MAMBA foloseşte o reţea de radare şi senzori – inclusiv radar 3D (phased array radar) – permiţându-i să fie eficient împotriva diferitelor ameninţări aeriene. Concret, SAMP/T utilizează o versiune îmbunătăţită a radarului Arabel cu rază lungă, care extinde astfel capacitatea sistemului şi împotriva ţintelor cu viteze şi altitudini mari, inclusiv rachete balistice tactice (TBM). Performanţele sistemului SAMP/T vin şi cu un preţ unitar pe măsură: 500 de milioane de euro. Nici vectorii de tragere nu sunt tocmai ieftini, pentru că o singură rachetă performantă Aster 30 costă 2 milioane de euro.

Complexul MAMBA a fost desfăşurat la Capul Midia în contextul formării Grupului de Luptă al NATO (BGFP) în România. La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), a format BGFP pe teritoriul României, integrând, rotaţional, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos. Forţele principale ale BGFP sunt dispuse în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu, unde execută misiuni şi activităţi de instrucţie alături de structuri ale Armatei României, dar şi cu alţi militari aliați.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale