Alina Mungiu-Pippidi, MESAJ pentru Dragnea: Vi se vede umbra de la bâtă, nu vă mai ascundeți după Comisia de la Veneția!

Alina Mungiu-Pippidi, MESAJ pentru Dragnea: Vi se vede umbra de la bâtă, nu vă mai ascundeți după Comisia de la Veneția!

Degeaba a aliniat domnul Dragnea cea mai curățică garnitură după ultimul congres PSD, cum a dat puțin de greu, tot resursele umane tradiționale au avut rampa.

Anume, colonelul Dogaru și ai săi rezerviști au umplut centrul Bucureștiului și au amenințat că dau jos guvernul Cioloș pentru că acesta a corectat pe cât a putut, în ultima clipă, legea generalului Oprea prin care militarii iarăși aveau pensii speciale. Curtea Constituțională a blocat și ea pensiile speciale ale aleșilor locali, numai Avocatul Poporului ar mai rămâne să rezolve cu pensiile discriminatorii (în sens pozitiv) ale parlamentarilor, că doar CC a spus clar, e discriminare, deci toate pensiile speciale sunt anticonstituționale, și cea mai mică creează precedent. În fond dacă nu mai vrem să fie plătite pensiile din contribuții, că mai aveam puțin și acolo ajungeam cu atâtea excepții și măriri atunci să lichidăm contribuțiile complet, mărim impozitul general și plătim de acolo. Greu de discutat însă cu Dogaru și trupa, supraviețuitorii unor mineriade de ei instrumentate și conduse, pe care fraierii de mineri și-au lăsat numele, ei știu de bâtă și atât.

La fel și revoluționarul stâlp al studiourilor televizate, Codrin Ștefănescu, al doilea care a amenințat cu trântirea guvernului Cioloș deîndată ce a venit vorba de două tururi de scrutin pentru primari, făcând aluzie la o înțelegere care ar fi avut loc la investirea guvernului. E remarcabil că oricât se reformează PSD, tot acești stâlpi ai partidului și gorilele lor rămân fruncea pe stradă și pe la TV, ocupându-se cu galeria chiar atunci când cred că ocupă prim planul, cu tot ce presupune galeria, adică huiduieli, îmbrânceli și zgomot de fond în general.

Iată că ne dădu Dumnezeu testul reformei PSD înainte de alegeri, cu PSD opunându-se la greu să avem alegeri reprezentative pentru primării.

PSD nu poate pretinde că aceste alegeri ar favoriza puterea, că nu există decât un guvern tehnocrat. Ar favoriza poate niște oameni noi în politică, dar credeam că acesta e un deziderat comun, i-am auzit pe d-nul Dragnea și mai ales pe d-nul Dâncu explicând de zor cum o să ajungem noi anul ăsta la consens pe subiectul unei noi clase politice.

Eu zic că am ajuns deja la consens și sondajele, manifestanții de la Colectiv și peste o sută de ONG-uri, deci mai toată societatea civilă, vrea alegeri pentru primari în două tururi de scrutin, așa cum era în programul cu care Dacian Cioloș s-a dus la Parlament când s-a întâmplat un accident și s-a pierdut prima pagină. Mai vrem și consilii locale fără prag, ca să nu mai avem simpatice majorități de partid cumpărate cu câteva pahare pentru a ne ridica de trei ori pe an prețul apei. Și, ca să fie clar din partea unui profesor de democrație, nici constitutional, nici european nu călcăm vreo regulă îmbunătățind reprezentativitatea și accesul la reprezentarea locală, cine se face că nu pricepe e ori prost, ori securist. Pentru prima categorie s-a pronunțat deja șeful Curții Constituționale, nu numai acum, când numai nu a făcut un desen cum că se poate în orice formă, dar și alegerile trecute prezidențiale, când a spus că se poate ține turul doi indiferent de ce decide Curtea Constituțională. E clar? Galerii minerești de tot felul, nu vă mai ascundeți după Constituție și Comisia de la Veneția, că vi se vede umbra de la bâtă.

Niște oameni de la PSD mi-au scris să se plângă că ei ar fi agreat la plecarea lui Victor Ponta în schimbul promisiunii că de legile electorale nu se mai atinge nimeni și deci, pe scurt, ei sunt partea înșelată și liberalii partea ipocrită în această afacere. La aceste observații răspund următoarele.

Numai voi știți de ce ați agreat la plecarea lui Victor Ponta, care nu era o prioritate pentru manifestanți și nu a fost înțeleasă de nimeni. Iar în rest nimeni, dar absolut nimeni nu avea dreptul în zilele manifestațiilor de la Colectiv, când noi nu dormeam noaptea de teamă că plângerea noastră penală contra lui Gabi Oprea pe tema polițistului mort și a coloanelor oficiale excesive va fi folosită doar pentru șantajul unei noi majorități, nu pentru a-l înlătura pentru totdeauna, să facă vreo înțelegere contra celor din stradă și a oamenilor din spatele României Curate, vreun milion și jumătate în acele zile, pentru care cele două tururi erau punctul unu pe agenda. O asemenea păcăleală și trișare ordinară nu e posibilă pentru că, dacă vreodată ar ieși la iveală, ar fi sfârșitul politic al celor care au făcut-o. Nu apăr pe nimeni de la administrația prezidențială, că oricum au arătat în zilele acelea, ca și la formarea guvernului, că și ei trebuie să se spele ca și restul clasei politice, dar explic, clar, sper, de ce o asemenea înțelegere nu se poate respecta și nici încheia, poate altfel decât prin demisia celor care recunosc că au făcut-o.

Ca atare, chiar și cei mai sceptici oameni de bună intenție e cazul să priceapă că trebuie să apărăm guvernul Cioloș de colonei pensionari și revoluționari cu patalama și guvernul va sfârși prin a face ceea ce vrea societatea civilă, dimpreună cu domnii Dragnea, Iohannis și compania, chiar dacă va mai trebui să facem ceva plângeri penale sau concurență prin stradă la galeriști.

Alima Mungiu-Pippidi/România Curată


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...