Amănunte INCENDIARE din ședința PSD! Dăncilă l-a sfidat pe Dement! Dragnea n-a supus la vot excluderea lui Firea de FRICĂ!

Amănunte INCENDIARE din ședința PSD! Dăncilă l-a sfidat pe Dement! Dragnea n-a supus la vot excluderea lui Firea de FRICĂ!

Amănunte INCENDIARE din ședința PSD! Dăncilă l-a sfidat pe Dement! Dragnea n-a supus la vot excluderea lui Firea de FRICĂ! 

1. Viorica Dăncilă l-a avertizat pe Dragnea în ședința CEX că România riscă sancțiunea maximă de la Comisia Europeană dacă va modifica circuitul de avizare a OUG-urilor

Premierul Viorica Dăncilă l-a sfidat vineri pe Liviu Dragnea în plină ședință a Comitetului Executiv al PSD, anunțând că România riscă activarea Articolului 7 (suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE) dacă guvernul modifică HG 561 din 2009, care stabilește circuitul de inițiere, avizare și adoptare a oricărui act al guvernului, au declarat pentru  G4Media.ro surse din partid.

G4Media.ro a scris în repetate rânduri că Liviu Dragnea își dorește modificarea HG 561 ca prim pas pentru adoptarea OUG pentru amnistie și grațiere. El a făcut presiuni masive asupra premierului, ministrului Tudorel Toader și secretariatului general al Guvernului pentru modificare.

Dăncilă a mai avertizat în aceeași ședință că, în eventualitatea adoptării acestui HG de modificare a HG 561, România riscă și tăierea fondurilor UE, potrivit surselor G4Media.ro.

G4Media.ro a scris în repetate rânduri că Liviu Dragnea vrea să elimine funcționarii publici care îl încurcă din procesul de avizare a actelor guvernului și să creeze o structură complet obedientă în Executiv, astfel încât să nu mai existe nici o piedică în calea proiectelor sale. Mai exact, liderul PSD își dorește modificarea radicală a Hotărârii de guvern 561 din 2009, care stabilește circuitul de inițiere, avizare și adoptare a oricărui act al guvernului.

Practic, Dragnea vrea să scoată din circuit actualele aparate de lucru din ministere care au împiedicat deseori adoptarea unor acte ilegale sau prost făcute de miniștri. Aceste aparate ar urma să fie înlocuite de o structură nouă la guvern, care să răspundă comenzilor de partid, iar rolul miniștrilor va fi acela de a aviza pur politic inițiativele.

Dragnea a luat însă decizia de a-i cere premierului să schimbe conducerea SGG, care îi refuzase constant această mișcare. Ca urmare, Toni Greblă îi va lua locul Andreei Lambru.

2. Cum a ajuns primarul Sectorului 5 să ceară excluderea Gabrielei Firea din PSD și motivul real pentru care Liviu Dragnea a refuzat să supună propunerea la vot

Ședința Comitetului Executiv al PSD de vineri a avut mai multe momente tensionate, unul dintre ele fiind cererea formulată de Daniel Florea, primarul Sectorului 5, pentru excluderea din PSD a Gabrielei Firea.

Surse din conducerea partidului au declarat pentru  G4Media.ro că motivul real pentru care Liviu Dragnea a refuzat să supună la vot propunerea de excludere este faptul că nu avea în Comitetul Executiv majoritatea necesară de două treimi pentru excluderea din PSD a primarului general al Capitalei, unul dintre cei mai vocali adversari ai săi.

Mai mult, imediat după ce Daniel Florea a formulat propunerea de excludere, în apărarea lui Firea au luat cuvântul premierul Viorica Dăncilă și Dumitru Buzatu, șeful PSD Vaslui. Ei au cerut ca propunerea să nu fie supusă la vot, fapt care s-a adăugat atmosferei tensionate la adresa lui Liviu Dragnea existentă la acel moment. Dragnea a înțeles imediat că riscă să fie pus într-o situație delicată dacă supune la vot propunerea de excludere și nu întrunește numărul necesar de voturi, așa că a anunțat că nu vrea vot.

Ulterior, la finalul ședinței CEX, Liviu Dragnea a declarat într-o conferință de presă că s-ar fi opus votului pentru că are ”speranța că lumea va înţelege că e bine totuşi să ne ocupăm de ceea ce am promis şi la alegerile locale şi la alegerile parlamentare”.

Explicații:

1*. De ce vrea Dragnea să schimbe circuitul avizării

Dragnea e exasperat de rezistența pe care încă o mai opun funcționarii publici onești din diferite ministere unor inițiative ilegale, prost făcute, care contravin legislației europene sau care pur și simplu sunt contrare intereselor României, așa cum sunt ele definite prin strategii naționale sau tratate internaționale ori bilaterale.

De altfel, PSD a anunțat public printr-un document remis presei la CEX-ul precedent de la Neptun, din 1 septembrie, că vrea să elimine avizele obligatorii ale ministerelor implicate într-un proiect de act normativ (ordonanță de urgentă, ordonanță simplă sau hotărâre de guvern), se arată într-un document oficial al partidului remis presei de departamentul de comunicare și prezentat în ședința Comitetului Executiv de azi de la Neptun.

Documentul prevede, la secțiunea ”Simplificare Administrativă”, că Executivul va modifica legislația actuală în luna octombrie, printr-o ordonanță de urgență. Iată două dintre principalele modificări anunțate de PSD:

– Eliminarea avizelor obligatorii ale unor instituţii/ministere implicate într-un proiect de act normativ.
– Simplificarea obținerii avizelor interne şi corespondenţei interinstituţionale

2*. Cum s-a ajuns ca Daniel Florea să facă propunerea de excludere a Gabrielei Firea. 

Daniel Florea este singurul primar din București care l-a susținut deschis pe Liviu Dragnea în conflictul cu tabăra nemulțumiților din partid. Una dintre explicații e faptul că primăria Sectorului 5, condusă de Florea, e singura primărie din București care a primit fonduri suplimentare la rectificarea bugetară din această toamnă.

Astfel, potrivit textului OUG pentru rectificarea bugetară publicat de Ministerul Finanțelor, Primăria Sectorului 5 a primit 40,3 milioane de lei (circa 8,6 milioane de euro), în timp ce restul primăriilor de sectoare au primit zero lei.

Mai mult, Primăria Sectorului 5 a primit și o felie semnificativă din alocările bugetare pentru locuințe construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), în detrimentul celorlalte primării din Capitală, potrivit unor surse guvernamentale.

Daniel Florea s-a aflat în centrul unui scandal major săptămâna trecută, când primăria sa a plătit sume exorbitante pentru Holograf și Dan Bittman pentru prestația de la un eveniment cultural.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?