Amănunte șocante. De ce o atacă Dragnea pe șefa Curții Supreme? Citiți și voi câte dosare sunt la „definitivă”!

Amănunte șocante. De ce o atacă Dragnea pe șefa Curții Supreme? Citiți și voi câte dosare sunt la „definitivă”!

Amănunte șocante. De ce o atacă Dragnea pe șefa Curții Supreme? Citiți și voi câte dosare sunt la „definitivă”! Judecarea apelurilor in dosare in care sunt implicate nume de top din politica este intarziata, deoarece nu sunt motivate deciziile din faza de fond a proceselor. Cele mai cunoscute nume sunt: Dragnea, Tariceanu, Ponta, Ghita sau Valcov, dezvăluie jurnalistul Ionel Stoica pe  Ziare.com .

"A venit sezonul la revocari si la Inalta Curte pentru ca politicienii pot sa o faca mai greu in ceea ce priveste un judecator, s-a pus in miscare pur si simplu marea masina a manipularii", a declarat marti sefa Inaltei Curti, Cristina Tarcea. Reactia magistratului a venit dupa ce in urma unui interviu a fost atacata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si de liderul PSD, Liviu Dragnea.

In esenta, judecatorul le-a cerut tuturor magistratilor din Inalta Curte ca, pana la 1 septembrie, sa motiveze toate sentintele judecatoresti, iar daca nu se va intampla acest lucru va sesiza Inspectia Judiciara. Judecarea proceselor in apel nu se poate face pana cand deciziile date in faza de fond nu sunt motivate.

CSM si IJ, sesizate

CSM si Inspectia Judiciara au fost sesizate cu referire la declaratiile facute de Tarcea de site-ul "Lumea Justitiei", apropiat postului TV Antena 3. In acest context, sefa Inaltei Curti a dat de inteles ca prin intermediul Inspectiei Judiciare se pune la cale indepartarea ei din functie.

Tarcea s-a aparat marti si a aratat ca inclusiv Inspectia Judicara a cerut tuturor instantelor din tara, chiar si Inaltei Curti, sa prezinte situatia hotararilor restante.

"Sa inteleg de aici ca Inspectia Judiciara a facut presiuni asupra judecatorilor? Exact acelasi lucru l-am facut si eu", a completat sefa Inaltei Curti.

Ziare.com  a facut un inventar al celor mai mediatizate dosare de la Inalta Curte, in care sunt implicati demnitari de rang inalt, care s-au judecat in faza de fond si urmeaza sa fie solutionate definitiv in faza de apel.

Cazul lui Dragnea

Indiscutabil, cel mai cunoscut caz este al presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea. Liderul PSD chiar a avut o reactie dura duminica seara, la postul Romania TV. Politicianul a acuzat ca ar fi auzit zvonuri ca se incearca gasirea a trei judecatori, care sa-l condamne. Apelurile de la Inalta Curte sunt judecate de Completul de 5 judecatori, condus de unul dintre vicepresedintii instantei sau de seful Sectiei Penale.

21 iunie 2018: Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani si 6 luni in Dosarul angajarilor fictive. Si DNA, dar si politicianul au declarat apel.

Achitarea lui Tariceanu

Un alt caz cu impact mediatic este cel in care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fost acuzat de marturie mincinoasa.

22 Mai 2018: Calin Popescu Tariceanu a fost achitat de Inalta Curte. Decizia a fost luata de acelasi complet de judecata ca in cazul lui Dragnea, format din judecatorii Stefan Pistol, Constantin Epure, Geanina Arghir. Motivarea inca nu a fost redactata.

Valcov: 8 ani pentru coruptie

8 februarie 2018: Darius Valcov a fost condamnat la 8 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile ocupate.

Sentinta in cazul fostului ministru al Finantelor, Darius Valcov, consilier de stat al premierului Viorica Dancila, cel care coordoneaza implementarea programului PSD de guvernare in Executiv, este nemotivata de aproape jumatate de an. Toti liderii politici din coalitia de la guvernare - Tariceanu, Dancila si Dragnea - s-au solidarizat cu Valcov dupa condamnare.

Politicianul sustine ca este nevinovat si ca ar fi de acord cu o amnistie sau gratiere a unor fapte penale. "Un moment zero in anul centenar este un moment potrivit pentru toata lumea," a declarat Valcov.

Rizea, nemotivat din decembrie 2017

Unul dintre cele mai vechi dosare in care se asteapta motivarea este cel in care fostul deputat Cristian Rizea a fost trimis in judecata de DNA alaturi de omul de afaceri Lucian Coltea. Afaceristul i-ar fi dat politicianului 300.000 de euro ca sa intervina la RA-APPS pentru retrocedarea unui teren intr-o zona rezidentiala din Bucuresti si la Primaria Chiajna pentru un teren aflat in litigiu.

7 decembrie 2017: Cristian Rizea a fost condamnat la 4 ani si 8 luni de inchisoare si confiscarea sumei de 300.000 de euro.

David, banii inapoi

Tot din decembrie 2017 asteapta motivarea si decizia in cazul fostului ministru de Interne, Cristian David. Sentinta in acest caz a venit dupa ce pronuntarea a fost amanata de patru ori. Potrivit acuzarii, David, in calitate de ministru al Internelor si Reformei Administrative, in cursul anului 2007, prin intermediul lui Robert Nitescu (alt inculpat), a pretins si a primit 500.000 de euro de la un denuntator, beneficiar al unor drepturi litigioase.

5 decembrie 2017: Cristian David a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru trafic de influenta si interzicerea unor drepturi.

Ponta, Ghita si Cocos

Alte cinci mari dosare in care sunt judecate VIP-uri au fost solutionate de Inalta Curte, in faza de fond a procesului, in lunile mai si iunie. Motivarile in aceste cazuri nu au fost redactate.

10 mai 2018: Fostul premier Victor Ponta si fostul senator Dan Sova au fost achitati in Dosarul Turceni-Rovinari, in care au fost judecati pentru fapte de coruptie, in legatura cu incheierea unor contracte de consultanta.

14 iunie 2018: Fostul deputat Sebastian Ghita a fost achitat in dosarul de coruptie in care a fost trimis in judecata de DNA alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova, in cazul carora instanta a dispus, de asemenea, achitarea.

27 iunie 2018: Deputatul Mircea Draghici si fostul presedinte al Consiliului Judetean Arges Constantin Nicolescu au fost achitati in dosarul in care sunt judecati pentru fapte de coruptie alaturi de 38 de primari si viceprimari de comune, un fost director executiv al Agentiei de Implementare a Proiectelor Arges si doua angajate ale unei firme de consultanta.

28 iunie 2018: Fostul primar al Constantei Radu Mazare si fratele sau, Alexandru Mazare, au fost achitati in dosarul campusului social Henri Coanda, ei fiind obligati la plata unei amenzi penale de 5.000 de lei fiecare.

29 iunie 2018: Fosta sefa a DIICOT Alina Bica a fost achitata in dosarul despagubirii frauduloase a omului de afaceri Gheorghe Stelian de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in care prejudiciul depaseste 60 de milioane de euro. Judecatorii l-au condamnat pe omul de afaceri Dorin Cocos la trei ani si o luna de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in timp ce fiul acestuia, Alin Cocos, a fost achitat. In cazul lui Dorin Cocos s-a dispus si confiscarea a 10 milioane de euro.

De asemenea, magistratii instantei supreme i-au condamnat la sapte ani si sase luni de inchisoare cu executare pe Crinuta Dumitrean si pe Sergiu Diacomatu, in timp ce omul de afaceri Gheorghe Stelian a primit sase ani de inchisoare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale