Ambasadorul Germaniei la Ankara, convocat la MAE turc după o emisiune satirică la adresa lui Erdogan (presă)

Ambasadorul Germaniei la Ankara, convocat la MAE turc după o emisiune satirică la adresa lui Erdogan (presă)

Ambasadorul Germaniei la Ankara, Martin Erdmann, a fost convocat la Ministerul turc de Externe după o emisiune satirică difuzată de postul de televiziune german NDR, a relatat luni în ediția sa online Der Spiegel, potrivit Reuters. Convocarea lui Erdmann la MAE turc a avut loc la 22 martie, dar despre aceasta s-a aflat abia acum, scrie Der Spiegel, adăugând că motivul a fost un cântec satiric de două minute despre Erdogan, difuzat la 17 martie de postul NDR.

Ministerul german de Externe a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la acest subiect. Oficialii turci nu au putut fi nici ei contactați pentru comentarii, scrie Reuters.

Incidentul are loc într-un moment în care cancelarul german Angela Merkel caută în mod activ legături mai strânse cu Turcia — țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană—, de al cărei ajutor aceasta are nevoie în rezolvarea crizei migrației în Europa.

Merkel a fost principala susținătoare a semnării controversatului acord al UE cu Turcia la începutul acestei luni, în scopul stopării fluxurilor migratorii ilegale spre Europa în schimbul unor recompense financiare și politice pentru Ankara.

Pe de altă parte, președintele turc i-a criticat sever pe acei diplomați occidentali care s-au deplasat vinerea trecută la un tribunal din Istanbul pentru a-și manifesta sprijinul pentru Can Dundar, redactor-șef al ziarului Cumhuriyet (de opoziție), și pentru colegul acestuia, Erdem Gul, în prima zi a procesului lor.

Potrivit Reuters, Erdogan este cunoscut pentru sensibilitatea sa la critici. Parchetul turc a deschis aproape 2.000 de dosare împotriva unor persoane pentru presupuse insulte proferate la adresa lui Erdogan de când acesta a devenit președinte în urmă cu 18 luni. Printre persoanele vizate de autorități figurează caricaturiști, academicieni și chiar elevi, care au criticat deriva autoritară a primului om în stat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro