Ambasadorul Germaniei la Ankara, convocat la MAE turc după o emisiune satirică la adresa lui Erdogan (presă)

Ambasadorul Germaniei la Ankara, convocat la MAE turc după o emisiune satirică la adresa lui Erdogan (presă)

Ambasadorul Germaniei la Ankara, Martin Erdmann, a fost convocat la Ministerul turc de Externe după o emisiune satirică difuzată de postul de televiziune german NDR, a relatat luni în ediția sa online Der Spiegel, potrivit Reuters. Convocarea lui Erdmann la MAE turc a avut loc la 22 martie, dar despre aceasta s-a aflat abia acum, scrie Der Spiegel, adăugând că motivul a fost un cântec satiric de două minute despre Erdogan, difuzat la 17 martie de postul NDR.

Ministerul german de Externe a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la acest subiect. Oficialii turci nu au putut fi nici ei contactați pentru comentarii, scrie Reuters.

Incidentul are loc într-un moment în care cancelarul german Angela Merkel caută în mod activ legături mai strânse cu Turcia — țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană—, de al cărei ajutor aceasta are nevoie în rezolvarea crizei migrației în Europa.

Merkel a fost principala susținătoare a semnării controversatului acord al UE cu Turcia la începutul acestei luni, în scopul stopării fluxurilor migratorii ilegale spre Europa în schimbul unor recompense financiare și politice pentru Ankara.

Pe de altă parte, președintele turc i-a criticat sever pe acei diplomați occidentali care s-au deplasat vinerea trecută la un tribunal din Istanbul pentru a-și manifesta sprijinul pentru Can Dundar, redactor-șef al ziarului Cumhuriyet (de opoziție), și pentru colegul acestuia, Erdem Gul, în prima zi a procesului lor.

Potrivit Reuters, Erdogan este cunoscut pentru sensibilitatea sa la critici. Parchetul turc a deschis aproape 2.000 de dosare împotriva unor persoane pentru presupuse insulte proferate la adresa lui Erdogan de când acesta a devenit președinte în urmă cu 18 luni. Printre persoanele vizate de autorități figurează caricaturiști, academicieni și chiar elevi, care au criticat deriva autoritară a primului om în stat.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

3 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

4 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...