Ambasadorul Mistrik: Mulţumim soldaţilor români care au luptat alături de celelalte armate pentru eliberarea Cehoslovaciei

Ambasadorul Mistrik: Mulţumim soldaţilor români care au luptat alături de celelalte armate pentru eliberarea Cehoslovaciei

Ambasadorul Karol Mistrik a evocat vineri seară, în deschiderea Zilelor Culturii Slovace, jertfa soldaţilor români care au luptat alături de celelalte armate pentru eliberarea Cehoslovaciei, afirmând că poporul său le va purta mereu recunoştinţă şi îi va comemora de fiecare dată.

"Sărbătorim Ziua Constituţiei, care a fost prezentată pentru prima dată acum 27 de ani. A fost un pas hotărâtor al poporului nostru slovac. Desigur, Constituţia a suferit numeroase modificări şi îmbunătăţiri şi a confirmat că este legea de bază a statului slovac. Este un moment de a arăta că statul slovac este format şi de sine stătător. În data de 29 august a fost comemorată Revoluţia din 29 august pentru eliberarea statului de sub jugul fascist. Mulţumim celor 240.000 de soldaţi români care au luptat alături de celelalte armate pentru eliberarea Cehoslovaciei. Zece mii dintre ei şi-au dat vieţile pentru libertatea noastră. Poporul slovac va purta mereu recunoştinţă pentru jertfa lor şi îi va comemora de fiecare dată", a declarat ambasadorul Republicii Slovace în România.

Diplomatul a trecut în revistă colaborarea bilaterală România-Slovacia, bazată pe relaţii tradiţionale la cel mai înalt nivel, inclusiv politic. El a amintit vizita premierului în 11 septembrie, participarea preşedintelui Slovaciei la Summitul organizat în România, vizita pe care premierul Viorica Dăncilă urmează să o efectueze în Slovacia, relaţiile între cele două parlamente.

Ambasadorul Karol Mistrik a subliniat bunele relaţii economice între cele două ţări, precizând valoarea de 3,11 miliarde de euro schimburi economice şi cele 600 de firme slovace care activează în România.

"Mulţumesc Guvernului român şi tuturor factorilor care susţin şi ajută comunitatea slovacă pentru a-şi menţine identitatea. Este important pentru păstrarea rădăcinilor care ne dau putere să existăm. Vă doresc mult succes, mult entuziasm şi să aveţi parte de tot ce aveţi nevoie pentru o muncă prosperă", a mai spus ambasadorul Slovaciei.

La festivitatea dedicată Zilei Naţionale a Slovaciei au participat preşedintele Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România, Adrian Merka, alături de consulul general onorific al Republicii Slovace, Miroslav Iabloncsik, primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan, primarii din Şinteu şi Aleşd, profesori universitari, parlamentari, politicieni, reprezentanţi ai clerului.

Recepţia organizată cu acest prilej a oferit mai multe preparate specifice slovace, printre care plăcintele din cartofi şi găluştele cu brânză, dar şi delicatese cu foie gras, mezeluri speciale şi un gulaş din carne de bizon. Atmosfera muzicală a fost creată de formaţia Čardᚠz Abova, din Slovacia.

Cetatea din Oradea găzduieşte, în 7 şi 8 septembrie, o nouă ediţie a Zilelor Culturii Slovace. Pe lângă programul de cântece şi dansuri slovace din Bihor şi Sălaj, se vor organiza două concursuri de gătit, faza naţională, unul pentru găluşte slovăceşti cu brânză - brindzove halusky - şi unul pentru plăcintele cu cartofi - tocne.

Invitată în festival este formaţia Čardᚠz Abova din Slovacia, care va prezenta sâmbătă seara un program de cântece şi dansuri populare.

Evenimentul cultural este organizat în parteneriat cu Primăria Oradea, Visit Oradea şi Muzeul Oraşului Oradea. AGERPRES/(A-autor Eugenia Paşca, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...