Ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute: Alianța Nord-Atlantică își va consolida prezența în România și Bulgaria

NATO își va consolida prezența în România și Bulgaria, a declarat marți ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute, într-un briefing de presă, la Bruxelles, transmite Sputnik, în emisia în limba spaniolă.

'În sud-est, românii vor primi o brigadă multinațională, bulgarii vor participa la această brigadă cu caracter permanent; brigada va coordona eforturile altor parteneri, inclusiv SUA, care vor trimite militari pentru a desfășura exerciții în România și Bulgaria, va fi întărită prezența pe flancul sud-estic al NATO', a spus Lute. El a adăugat că, pentru moment, planurile privind consolidarea prezenței forțelor aeriene și navale în zonă nu sunt finalizate. 'Prezența navală înseamnă prezența la Marea Neagră, încă nu am realizat acest lucru, dar vedem în ce stadiu se află', a adăugat înaltul diplomat american, potrivit sursei citate.

De altfel, ambasadorul Lute a scris și pe contul său de Twitter că 'NATO își va consolida prezența în sud-est; România va găzdui o brigadă multinațională pentru a coordona pregătirile și operațiunile'. 'Capacitățile de apărare ale NATO și ale Uniunii Europene trebuie să fie complementare, nu în competiție. Aceasta ar fi în beneficiul ambelor părți', a mai scris Lute pe contul său de Twitter, cerându-i totodată șefei diplomației europene, Federica Mogherini, să precizeze 'care este nivelul de ambiție al UE referitor la capacitățile de apărare'.

Potrivit unui comunicat postat marți pe site-ul NATO, secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, a declarat că miniștrii apărării din țările membre ale NATO, care se reunesc miercuri și joi la Bruxelles, vor discuta, între altele, și despre prezența alianței în regiunea Mării Negre. 'Vom continua planurile de consolidare a prezenței NATO în regiunea Mării Negre. Vom evalua infrastructura de care avem nevoie în țările aliate pentru a permite o desfășurare rapidă a forțelor noastre în Europa', a declarat Stoltenberg, conform comunicatului citat.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cică vindecă singurătatea, ia cu mâna! / Sexy-consiliera personală a Ministrului Sănătății, 26 de ani, absolven…

2 O să aveți un șoc! / Facem publice infracțiunile pe care zeița infractorilor, Alina Gorghiu, le vrea executate a…

3 Nouă ni se spune că masca este inutilă / Virusologul Mihnea Boștină: Din ce în ce mai multe date sprijină ipotez…

4 Mafia PSD / Asta a livrat combinezoane la spitalul groazei din Suceava! „Protejata" lui Vanghelie: contracte de …

5 Generalul-maior în rezervă Ionel Oprea: O parte din cadrele medicale de la Spitalul din Suceava refuzau să poa…

recomandări

Te ia DNA: Ioan Chelaru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația