Amiralul James Stavridis: Putin şi-a dat seama că a greşit când a invadat Ucraina, dar nu va recunoaşte acest lucru. Previziuni despre începutul negocierilor

Amiralul James Stavridis: Putin şi-a dat seama că a greşit când a invadat Ucraina, dar nu va recunoaşte acest lucru. Previziuni despre începutul negocierilor

Întrebat într-o emisiune radio dacă liderul de la Kremlin a conştientizat că a făcut o greşeală sau încă mai crede că a făcut lucrul corect, amiralul Stavridis a răspuns: „Cred că în orele întunecate, liniştite, la 2 dimineaţa, când se trezeşte, realizează că a făcut o greşeală. În public, nu va recunoaşte niciodată acest lucru. Niciodată. Va continua să menţină această ficţiune că Ucraina ar fi condusă de neonazişti. Ridicol, evident”.

În afară de discursul despre aşa-zişii neonazişti, Putin va susţine în continuare că NATO „l-a împins cumva în acest colţ, în acest conflict”, adaugă amiralul american.

Însă, subliniază Stavridis, liderul de la Kremlin este singura persoană vinovată: „Tot ceea ce s-a întâmplat este făcut de mâna lui Vladimir Putin, inclusiv invazia, sancţiunile care au urmat, impasul militar. Cred că în inima sa o ştie”.

Pe de altă parte, James Stavridis consideră că taberele beligerante din Ucraina sunt la cel puţin şase luni distanţă de o soluţie. Totuşi, remarcă el, „ceea ce ne împinge spre o negociere” sunt „dificultăţile cu care se confruntă Putin”, îndeosebi în privinţa pierderii de trupe şi de echipamente.

„Epuizează capacitatea. Aş spune că peste şase luni va fi într-o situaţie foarte dificilă. De cealaltă parte a câmpului de luptă, Zelenski are de recunoscut că răbdarea Occidentului şi fluxul consistent de bani şi arme nu este infinit. Cred că în ultimă instanţă ambii factori vor determina taberele să vină către un soi de negociere”, a spus amiralul James Stavridis, citat de newsweek.com.

Acum o lună, fostul comandant suprem aliat al NATO aprecia că războiul din Ucraina va mai dura încă patru-şase luni şi şi s-ar putea încheia cu un conflict îngheţat într-o manieră similară războiului coreean.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mîhailo Podoleak a respins un astfel de deznodământ, semnalând că un conflict îngheţat între Ucraina şi Rusia va însemna un război sângeros mai târziu, iar înfrângerea Moscovei este singura modalitate de a pune capăt acestei situaţii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa