ANAF publică documentaţia tehnică SAF-T

ANAF publică documentaţia tehnică SAF-T

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) supune atenţiei, în scopul asigurării pregătirii pentru conformarea cu cerinţele de export ale fişierului standard de control fiscal, un set de documente ce detaliază elementele obligatorii şi opţionale încorporabile la nivelul noului model declarativ SAF-T.

Potrivit unui comunicat al ANAF remis joi AGERPRES, demersul se derulează în contextul angajamentului instituţional de transparentizare a deciziilor cu impact asupra modului de raportare a contribuabilului la ANAF.

Reprezentanţii ANAF precizează că documentele care pot fi descărcate pentru o analiză aprofundată, sunt: ''SAF-T_Romania_SchemaDefinitionCodes.xlsx'' - descrie într-un format de organizare tabelară care este structura schemei SAF-T ce urmează a fi utilizată în România pentru raportările fiscale SAF-T;

De asemenea, un alt document care poate fi descărcat este ''Romanian_SAF-T_Financial_Schema.xsd'' - descrie schema SAF-T ce urmează a fi utilizată în România pentru raportările SAF-T.

Totodată, formatul de descriere este ''XML Schema Definition (XSD)'' şi este utilă companiilor care dezvoltă aplicaţii pentru generarea automată a rapoartelor SAF-T. Pe de altă parte, Anexa SAF-T - ''Structura_D.docx'' - conţine anexa Declaraţiei şi descrie toate regulile de validare în formatul propriu ANAF, iar ''SAF-T OECD Schema version 2.0'' - formatul standard OECD.

Reprezentanţii instituţiei precizează că setul de documente publicat pe portalul www.anaf.ro/Transparenta decizională, este unul tehnic, iar formatul de expunere a informaţiilor la nivelul documentelor elaborate a urmat linia prevăzută de standardul OECD 2.0., datorită faptului că acesta se adresează, în această etapă, dezvoltatorilor de sisteme informatice.

Potrivit sursei citate, ANAF va organiza, în etapa următoare, reuniuni online pentru o mai bună diseminare a informaţiilor legate de stadiul de dezvoltare a SAF-T.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în calitate de Beneficiar, implementează cu sprijinul Ministerului Finanţelor proiectul intitulat "Consolidarea capacităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de a susţine iniţiativele de modernizare" - cod SIPOCA 604, ce presupune implementarea unui fişier standard internaţional de audit pentru toţi contribuabilii (SAF-T).

SAF-T reprezintă un pas important în procesul de transformare digitală, ce va contribui împreună cu celelalte iniţiative de digitalizare ale ANAF la o reducere semnificativă a decalajului fiscal la TVA. "Ne bazăm pe deschiderea şi colaborarea mediului de afaceri pentru implementarea cu succes a acestui proiect precum şi a celorlalte iniţiative de digitalizare ale ANAF.", se mai precizează în comunicat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea, dezvăluiri murdare despre Ponta și Hrebenciuc

2 Așa o fi?

3 Dovada că unii dintre procurorii români sunt niște dobitoci / Cazul italianului „înșelat” de o gorjeancă

4 Expo-nuri în Poliția Română?

5 „Zeiţa Mamă” a unei secte din SUA a fost găsită mumificată după ce a băut argint coloidal ca leac anti-COVID-1…