Analistul Gărzii Naționale Aeriene a SUA ar fi postat documente clasificate de la începutul războiului din Ucraina

Analistul Gărzii Naționale Aeriene a SUA ar fi postat documente clasificate de la începutul războiului din Ucraina

Jack Teixeira, analistul Gărzii Naționale Aeriene acuzat de scurgeri de documente clasificate de la Pentagon, a postat inițial informații sensibile către un grup de chat mult mai mare, a relatat NYT.

Soldatul de 21 de ani avea acces la materiale clasificate în calitate de analist IT FOTO ARHIVĂ

În februarie 2022, la scurt timp după invazia Ucrainei, un profil de utilizator care se potrivește cu cel al aviatorului Jack Teixeira a început să posteze materiale secrete despre efortul de război al Rusiei.

Teixeira, 21 de ani, posta pe un grup de chat nedezvăluit anterior pe platforma Discord, a relatat New York Times, adăugând că acesta avea aproximativ 600 de membri. Publicația a ajuns la această concluzie după ce a analizat mesaje online pe acest grup.

Publicația americană specifică faptul că acest grup inițial era listat pe un canal de YouTube și era ușor de accesat.

Materialele publicate de Texeira pe grupul de chat mai mare conțin informații despre numărul de victime rusești și ucrainene, activitățile agențiilor de spionaj ale Moscovei și ajutorul militar primit de Kiev.

Presa americană a relatat că FBI a interogat prieteni online ai lui Teixeira de pe grupul restrâns de chat numit "Thug Shaker Central".

Aceștia au fost întrebați cum l-au cunoscut pe Teixeira, ce fel de jocuri jucau și dacă sunt cetățeni străini.

Washington Post a dezvăluit că cei circa 20 de membri din grupul restrâns, persoane pasionate de arme, care aveau discuții și împărtășeau meme despre războiul din Ucraina erau din Rusia, Ucraina, Europa continentală, Asia și America de Sud.

Cel puțin unui fost membru al acestui grup i-au fost confiscate dispozitivele electronice de către FBI.

Reprezentanții Forțelor Aeriene ale SUA au declarat marți că investighează modul în care un aviatorul a putut accesa și distribui probabil sute de documente extrem de sensibile. Forțele aeriene au retras, totodată, misiunea de informații de la Escadrila 102 de informații a Gărzii Naționale Aeriene cu baza în Cape Cod, unde a servit Teixeira, în așteptarea unei analize suplimentare.

Potrivit documentelor din instanță, un utilizator Discord familiarizat cu postările online ale lui Teixeira a declarat pentru FBI că un nume de utilizator legat de Teixeira a început să posteze ceea ce părea a fi informații clasificate în decembrie. Persoana respectivă a furnizat FBI-ului informații personale despre Teixeira, inclusiv faptul că acesta își spunea "Jack" și pretindea că face parte din Garda Națională aeriană.

Teixeira a fost inculpat săptămâna trecută, în temeiul Legii spionajului, pentru extragerea și distribuirea neautorizată de informații clasificate din domeniul apărării naționale. În timpul primei sale înfățișări în instanță, vinerea trecută, un judecător magistrat a ordonat ca acesta să rămână în arest până la următoarea audiere .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...