Anchetă în cazul avionului prăbuşit lângă Teheran: Iranul a eliberat doar două vize pentru reprezentanţii canadieni

Anchetă în cazul avionului prăbuşit lângă Teheran: Iranul a eliberat doar două vize pentru reprezentanţii canadieni

Autorităţile iraniene au eliberat pentru moment doar două vize de intrare în Iran reprezentanţilor canadieni aşteptaţi pe teritoriul său după prăbuşirea avionului Boeing 737 al unei companii ucrainene miercuri în apropiere de Teheran, tragedie aeriană soldată cu 176 de victime, între care majoritatea canadieni şi iranieni, a indicat vineri ministrul canadian de externe, citat de AFP.

"Sperăm că celelalte vize vor fi aprobate în curând cu scopul ca noi să putem începe să furnizăm servicii consulare, să ajutăm la identificarea victimelor şi să facem parte din anchetă", a scris Francois-Philippe Champagne, şeful diplomaţiei canadiene, pe Twitter.

Teheranul - cu care Ottawa rupsese relaţiile diplomatice în 2012 - a anunţat vineri că o echipă canadiană de zece persoane "este în drum spre Iran", unde urmează să se "ocupe de problemele referitoare la victimele canadiene ale acestui nefericit accident".

"Până în prezent, Iranul ne-a acordat doar două vize", subliniază Champagne.

Reprezentanţii canadieni, în special "Echipa permanentă de desfăşurare rapidă" a Ministerului de Externe din Canada şi a Biroului de Securitate în Transporturi (BST) se află în acest moment la Ankara, a spus ministrul.

Este vorba de zece reprezentanţi consulari şi de doi anchetatori ai BST, a precizat o sursă guvernamentală pentru AFP. Canadienii care au primit până acum vize sunt reprezentanţi consulari, conform acestei surse.

BST a subliniat joi seara că anchetatorii săi fuseseră invitaţi "să se prezinte la locul accidentului" de autorităţile iraniene de aviaţie şi că a luat "măsuri pentru a se duce acolo".

Iranul a negat categoric vineri ipoteza potrivit căreia Boeing-ul 737, care s-a prăbuşit miercuri în apropiere de Teheran, ar fi fost lovit de o rachetă, pistă privilegiată de mai multe ţări, în special Canada.

Citând o "sursă neoficială", agenţia de presă iraniană Fars a indicat că "cauza accidentului avionului ucrainean va fi anunţată" sâmbătă după o reuniune a comisiei de anchetă "în prezenţa părţilor (iraniene) şi străine".

Zborul PS752 al companiei Ukraine Airlines International (UAI) s-a prăbuşit la vest de Teheran la scurt timp după decolare.

Iranul a invitat Boeing, constructorul american al avionului, să participe la anchetă, precum şi americani, canadieni, francezi şi suedezi să observe metodele de lucru urmate de iranieni în acest caz. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale