Anchetă internă privind relaţiile şefului Pentagonului cu compania americană Boeing

Anchetă internă privind relaţiile şefului Pentagonului cu compania americană Boeing

Pentagonul a deschis o anchetă internă privind relaţiile dintre secretarul interimar al apărării Patrick Shanahan şi constructorul aeronautic Boeing, fostul său angajator timp de 30 de ani, relatează joi AFP.

Patrick Shanahan a fost unul dintre vicepreşedinţii companiei Boeing, unul dintre principalii beneficiari ai contractelor de armament ale Pentagonului.

"L-am informat în legătură cu faptul că am deschis această anchetă", a declarat Drwena Allen, purtătoarea de cuvânt a Inspectorului General al Departamentului Apărării, un organism independent însărcinat cu anchete interne în această administraţie extinsă.

Shanahan "salută examinarea de către Inspectorul general a plângerii depuse de către Grupul Cetăţeni pentru responsabilitate şi etică din Washington (CREW)'', a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Tom Crosson.

Într-o scrisoare făcută publică săptămâna trecută, acest grup a cerut Inspectorului general să deschidă o investigaţie în urma unor informaţii publicate de site-ul de ştiri Politico privind afirmaţii pe care Shanahan le-ar fi făcut în privat în favoarea companiei Boeing şi în detrimentul concurentului său Lockheed Martin.

CREW a menţionat în special un pachet de un miliard de dolari în proiectul de buget al Pentagonului anunţat recent pentru achiziţionarea a opt avioane Boeing 15EX.

"A fost semnalat că Shanahan a pledat pentru Boeing în discuţii privind contracte guvernamentale, el a spus că Boeing ar fi făcut o treabă mult mai bună decât Lockheed Martin dacă ar fi câştigat contractul" acordat acestei firme pentru avioane de luptă F-35, a adăugat CREW.

"Prin comportamentul şi comentariile sale, este posibil ca secretarul interimar al Apărării să fi încălcat regulile etice ale Pentagonului", a adăugat organizaţia citată.

La sosirea sa la Pentagon în calitate de adjunct al secretarului Apărării, Jim Mattis, în iunie 2017, Shanahan a semnat un acord cu Pentagonul prin care s-a angajat să nu participe la nicio discuţie privind compania Boeing.

"Secretarul interimar a fost întotdeauna determinat să-şi respecte angajamentul etic convenit cu Pentagonul", a declarat Crosson.

"Acest acord prevede că toate chestiunile legate de Boeing sunt gestionate de anumiţi oficiali din cadrul Pentagonului pentru a elimina orice conflict de interese perceput sau real cu Boeing", a adăugat el.

Shanahan a ajuns la conducerea Pentagonului când Mattis a demisionat în decembrie pentru a protesta împotriva retragerii trupelor americane din Siria decisă în mod unilateral de către preşedintele Donald Trump. Acesta nu a nominalizat încă un candidat care să-i succeadă lui Jim Mattis.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...