Angela Merkel: Germania îşi ''asumă complet responsabilitatea crimelor'' comise de nazişti în Grecia

Angela Merkel: Germania îşi ''asumă complet responsabilitatea crimelor'' comise de nazişti în Grecia

Germania îşi ''asumă complet responsabilitatea crimelor'' comise de nazişti în Grecia, a declarat vineri cancelarul Angela Merkel, în cadrul primei sale vizite la Atena din 2014, transmit AFP, dpa şi Reuters.

Revendicarea de reparaţii financiare din partea Germaniei, în compensaţie pentru crimele comise în timpul ocupaţiei naziste (1941-1944) şi "împrumutul" forţat contractat în 1942, constituie o veche dezbatere în Grecia, reaprinsă de criza datoriei din ultimii ani. Un raport realizat de experţi greci a evaluat mai demult această sumă la 162 miliarde de euro.

Angela Merkel a încercat vineri să relaxeze climatul dintre cele două ţări după tensiunile din perioada de vârf a crizei greceşti (2010-2014), Germania fiind asociată, în viziunea grecilor, politicilor de strictă austeritate impuse ţării lor pentru a evita riscul de intrare în incapacitate de plată şi o implozie a zonei euro.

"Ne asumăm complet responsabilitatea crimelor comise de naţional-socialişti în Grecia". (...) Sprijinul Berlinului faţă de Grecia este "în beneficiul ambelor ţări", a subliniat Merkel, potrivit traducerii în greacă transmisă în direct la televiziunea publică ERT.

Ulterior, după o scurtă întrevedere cu cancelarul german, preşedintele grec Prokopis Pavlopoulos a declarat că ţara sa are motive legale de a încerca recuperarea în justiţie a sumelor pe care consideră că le datorează Germania. "Noi, grecii, considerăm că aceste revendicări sunt încă active legal şi pot fi reglementate pe calea justiţiei, în forul european competent", a spus preşedintele grec.

Oficial, pentru Berlin, subiectul reparaţiilor şi despăgubirilor de război a fost reglat definitiv prin tratate internaţionale, dar unii responsabili sunt mai puţini categorici în acest sens, notează AFP.

În 2014, fostul preşedinte german Joachim Gauck a cerut public "iertare în numele Germaniei" familiilor victimelor unui masacru comis de armata germană în timpul celui de-al doilea război mondial în munţii din nordul Greciei.

Joi seara, în cadrul unei întrevederi cu premierul grec Alexis Tsipras, Angela Merkel a lăudat sacrificiile făcute de greci în timpul crizei datoriilor şi curajul de care a dat dovadă guvernul grec în disputa cu Skopje legată de numele Macedonia.

Cancelarul german mai avea prevăzută pentru vineri, înainte de a pleca de la Atena, la începutul după-amiezii, o întrevedere cu liderul opoziţiei de dreapta, Kyriakos Mitsotakis. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria