ANI a analizat achiziții publice de 1,3 miliarde euro prin sistemul PREVENT

ANI a analizat achiziții publice de 1,3 miliarde euro prin sistemul PREVENT

Agenția Națională de Integritate a anunțat marți că a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în perioada iunie - septembrie 2017, în vederea prevenirii conflictului de interese, 2.995 de proceduri de achiziție publică, în valoare totală de 6,1 miliarde lei (1,3 miliarde euro).

Potrivit ANI, sistemul PREVENT a emis în această perioadă trei avertismente de integritate în ceea ce privește posibile încălcări ale legislației privind conflictul de interese în achiziții publice. Ca urmare a acestor avertismente, conducătorii autorităților contractante au eliminat cauzele care au generat conflictul de interese.

În alte șapte situații, ANI a notificat Agenția Națională pentru Achiziții Publice pentru posibile nereguli în procedurile de achiziție publică, rezultate în urma activității de analiză a PREVENT.

Dintre cele 2.995 de proceduri analizate, 11% se referă la contracte finanțate din fonduri europene, iar o treime dintre aceste proceduri conține un număr total de 10.555 contracte subsecvente (loturi).

În primele trei luni de funcționare, în analiza PREVENT au fost luate în considerare 795 de autorități contractante, 4.838 de operatori economici și 17.906 persoane, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai ofertanților, precizează ANI.

Procedura cu cea mai mare valoare analizată de PREVENT a fost de 511 milioane lei (112 milioane euro), iar procedura cu cea mai scăzută valoare a fost de 800 lei.

ANI menționează că sistemul PREVENT a fost lansat oficial la sfârșitul lunii iunie 2017, cu scopul de preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziție publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situațiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor inițiate prin sistemul electronic de achiziții publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri.

Concret, acest mecanism de prevenție presupune analizarea datelor și a informațiilor introduse în formularul de integritate de către persoana responsabilă din cadrul autorității contractante, prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul Național al Registrului Comerțului — ONRC, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date — DEPABD).

Elementul de noutate al sistemului PREVENT este dat de faptul că acesta poate realiza, în mod automat, prezumtivele relații ce pot exista între persoane din autoritatea contractantă și persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanți în cadrul procedurilor de achiziție inițiate de către o autoritate contractantă.

În cazul depistării unui posibil conflict de interese, ANI emite un avertisment de integritate, iar autoritatea contractantă trebuie să ia toate măsurile de îndepărtare a posibilului conflict de interese emis de sistemul PREVENT.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...