ANI a emis în primul trimestru avertismente de integritate pentru proceduri de achiziţii în valoare de 3 milioane euro

ANI a emis în primul trimestru avertismente de integritate pentru proceduri de achiziţii în valoare de 3 milioane euro

Agenţia Naţională de Integritate a emis, în primul trimestru al anului 2021, şase avertismente de integritate în vederea prevenirii conflictului de interese în legătură cu proceduri de achiziţie publică în valoare de aproximativ 3,2 milioane euro.

Potrivit unui comunicat remis marţi, în perioada ianuarie - martie 2021, Agenţia Naţională de Integritate a analizat, prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 3.462 de proceduri de achiziţie publică.

Dintre aceste proceduri, aproximativ 27% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, aproximativ o treime din totalul procedurilor conţin 16.156 de contracte subsecvente (loturi).

În aceeaşi perioadă, au fost emise şase avertismente de integritate în valoare totală de 15,9 milioane lei (aproximativ 3,2 milioane euro). În analiza PREVENT au fost luate în considerare date şi informaţii cu privire la 1.043 autorităţi contractante, 7.677 de operatori economici şi 109.795 persoane, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai ofertanţilor.

De la lansarea sistemul PREVENT (iunie 2017) şi până în prezent, au fost emise 133 avertismente de integritate pentru potenţiale conflicte de interese în proceduri de achiziţie publică în valoare totală de peste 1,35 miliarde lei (peste 274 milioane euro).

Potenţialele conflicte de interese semnalate de sistem se referă la proceduri de achiziţie publică derulate de autorităţi contractante reprezentând ministere, instituţii publice de la nivel central şi local, unităţi administrativ-teritoriale, regii autonome, precum şi companii/societăţi comerciale la care statul este acţionar majoritar. Dintre acestea, în aproximativ 98% din cazuri, conducătorii autorităţilor contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, iar în două cazuri ANI a declanşat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, întrucât aceste cauze nu au fost eliminate.

De asemenea, în perioada iunie 2017 - martie 2021, sistemul PREVENT a analizat, cu scopul de a detecta potenţiale conflicte de interese, 66.293 proceduri de achiziţie publică. Dintre acestea, aproximativ 15% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conţin un număr total de 291.058 contracte subsecvente (loturi). În 62 de situaţii, ANI a notificat Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în procedurile de achiziţie publică.

Sistemul PREVENT a fost lansat la sfârşitul lunii iunie 2017 cu scopul de a preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situaţiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor iniţiate prin sistemul electronic de achiziţii publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri.

Concret, acest mecanism de prevenţie presupune analizarea datelor şi a informaţiilor introduse în Formularul de integritate de către persoana responsabilă din cadrul autorităţii contractante prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului - ONRC, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date - DEPABD).

Elementul de noutate al sistemului PREVENT este dat de faptul că acesta poate identifica, în mod automat, prezumtivele relaţii ce pot exista între persoane din autoritatea contractantă şi persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanţi în cadrul procedurilor de achiziţie iniţiate de către o autoritate contractantă.

În cazul depistării unui posibil conflict de interese, ANI emite un avertisment de integritate, iar autoritatea contractantă trebuie să ia toate măsurile de îndepărtare a posibilului conflict de interese emis de sistemul PREVENT. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, e țiitoarea...

2 Așa o fi?

3 „Bula va exploda” / Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

4 Sebastian Lăzăroiu: Greva de la STB miroase urât / Ce s-ar ascunde în spatele acțiunii clocite de apropiatul Gab…

5 Țiitoarea lui Dragnea, audiată la DNA! / Ăsta să fie motivul despărțirii de fațadă?