ANI: Modificarea legii privind incompatibilitățile - impact negativ în exercitarea funcțiilor publice în condiții de integritate

ANI: Modificarea legii privind incompatibilitățile - impact negativ în exercitarea funcțiilor publice în condiții de integritate

Agenția Națională de Integritate susține că modificarea de către Camera Deputaților a Legii 161/2003 restrânge cadrul normativ al incompatibilităților și poate avea un impact negativ în ceea ce privește exercitarea funcțiilor și a calităților publice în condiții de integritate și creează premise pentru generarea unor conflicte de interese.

"Agenția Națională de Integritate aduce la cunoștința opiniei publice faptul că modificarea Legii nr. 161/2003 (www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15081), adoptată marți, 4 aprilie, de către Camera Deputaților (Cameră decizională), restrânge cadrul normativ al incompatibilităților, aplicabil categoriilor de persoane prevăzute la art.1, alin.1 din Legea nr.176/2010 și poate avea un impact negativ în ceea ce privește exercitarea funcțiilor și a calităților publice în condiții de integritate", se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

ANI precizează că, încă din martie 2015, a emis un punct de vedere negativ cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea art. 82, alin. (1), lit.a) din Legea nr. 161/2003.

De asemenea, în iunie 2015, ca urmare a adoptării de către Comisia juridică a Senatului a modificărilor art.82, alin.(1), lit.a) din Legea nr.161/2003, Agenția Națională de Integritate a atras atenția asupra implicațiilor pe care le poate avea această modificare legislativă.

Cu toate acestea, pe 4 aprilie, forma adoptată de către Camera Deputaților a adus o serie de modificări următoarelor articole din Legea nr.161/2003: partea introductivă și lit.a) ale alin.(1), art.82 — Incompatibilități privind calitatea de parlamentar; partea introductivă a alin.(1), art.84 — Incompatibilități privind funcția de membru al Guvernului; partea introductivă a alin.(1), art.85 — Incompatibilități privind funcția de prefect și subprefect; partea introductivă a alin.(1), art.87 — Incompatibilități privind funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al Consiliului Județean; partea introductivă a alin.(1), art.88 — Incompatibilități privind funcția de consilier local sau consilier județean; alin.(1), art.94 — Incompatibilități privind funcționarii publici.

"Agenția consideră că, prin eliminarea situațiilor de incompatibilitate menționate, această propunere legislativă creează premise pentru generarea unor conflicte de interese și, evident, presupune eludarea principiilor care guvernează prevenirea conflictului de interese în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, principii instituite imperativ de lege", declară ANI.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mafia cu gulere galbene / Te crucești când citești așa ceva!

2 Alina Ghica, judecătoarea care a suspendat completurile de 5 judecători la cererea lui Dragnea și a anulat o p…

3 Așa o fi?

4 Categoria „mumu” / Comisia din Penitenciarul Rahova a fost de acord cu eliberarea condiționată a lui Dragnea

5 Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR PLUS la ministerul Sănătății