Aniversarea debarcării în Normandia: Preşedinţii Trump şi Macron îi onorează pe veteranii celui de-al doilea război mondial

Aniversarea debarcării în Normandia: Preşedinţii Trump şi Macron îi onorează pe veteranii celui de-al doilea război mondial

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump şi omologul său francez, Emmanuel Macron, împreună cu Primele Doamne Melania Trump şi Brigitte Macron, i-au salutat joi pe veteranii din cel de-al doilea război mondial prezenţi la Cimitirul American din Normandia, la Coleville-sur-Mer, relatează DPA.

Mai întâi, soţii Trump i-au întâmpinat pe soţii Macron, apoi cei doi şefi de stat au strâns mâinile a zeci de veterani americani, dintre care mulţi îşi purtau decoraţiile.

O orchestră a intonat imnul naţional al Franţei, apoi un solist a cântat imnul Statelor Unite, iar un capelan din armata americană a citit o rugăciune.

"Sunteţi gloria acestei naţiuni şi vă mulţumim din adâncul inimii", le-a spus preşedintele american conaţionalilor săi, supravieţuitori ai debarcării aliate din Normandia, din 6 iunie 1944. El a arătat că militarii din SUA "nu au luptat pentru control şi dominare, ci pentru libertate, democraţie şi autodeterminare", "susţinuţi de încrederea că America poate face orice, fiindcă suntem o ţară puternică, cu un popor virtuos, care se roagă unui Dumnezeu drept".

Cu ocazia aniversării a 75 de ani de la evenimentul cunoscut ca D-Day, Trump le-a transmis "prietenilor şi partenerilor" Americii că alianţa lor "a fost călită în focul bătăliei, pusă la încercare în război şi dovedită în binecuvântările păcii".

Preşedintele Franţei a replicat în discursul său că Statele Unite "nu sunt niciodată mai măreţe decât atunci când luptă pentru libertatea altora". El a omagiat "curajul remarcabil" al soldaţilor americani care au debarcat în Normandia "fără altă busolă în afara cauzei despre care ştiau că e mai importantă decât orice: cea a libertăţii şi democraţiei".

AFP a remarcat în discursul lui Macron un apel către Trump: "nu trebuie să încetăm niciodată să dăm viaţă alianţei popoarelor libere". Şeful statului francez a menţionat ca exemple ale acestei alianţe ONU, NATO şi Uniunea Europeană, criticate adesea de omologul său american. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante