Ankara contestă versiunea americană a convorbirii telefonice dintre Trump şi Erdogan

Ankara contestă versiunea americană a convorbirii telefonice dintre Trump şi Erdogan

Ankara a contestat joi felul în care a prezentat Casa Albă o convorbire telefonică dintre preşedintele american Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, apreciind că nu a reflectat fidel conţinutul discuţiei celor doi lideri despre ofensiva turcă din Siria, transmite AFP.

După convorbirea de miercuri seara , Casa Albă a indicat că Trump l-a îndemnat pe Erdogan să-şi "reducă şi limiteze acţiunile militare" din enclava siriană Afrin vizând combaterea miliţiei YPG (Unităţile de apărare a poporului), considerată drept teroristă de Ankara, dar aliată a Washingtonului în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria.

Surse oficiale turce au contestat această versiune, afirmând că "nu reflectă fidel conţinutul convorbirii telefonice" dintre cei doi lideri.

"Preşedintele Trump nu şi-a exprimat îngrijorarea (cu privire) la escaladarea violenţelor" în Afrin, ci a evocat "necesitatea de a limita durata operaţiunii turce", conform acestor surse.

Preşedinţia turcă a dezminţit totodată că Trump şi-ar fi exprimat "preocuparea faţă de retorica falsă şi distructivă venită din partea Turciei", aşa cum s-a formulat în comunicatul de la Washington, afirmând că preşedintele american pur şi simplu a făcut cunoscut că criticile turce la adresa SUA "provoacă preocupare la Washington".

Ankara a mai afirmat că Donald Trump a spus cu acest prilej că ţara sa "nu mai furnizează şi nu va mai furniza arme" YPG.

Relaţiile dintre Turcia şi SUA, aliate în NATO, au cunoscut o deteriorare netă în ultimii ani din mai multe motive, începând cu susţinerea americană pentru miliţiile kurde siriene. Conform Washingtonului, preşedintele american a avertizat în cursul aceleiaşi convorbiri "împotriva oricărei acţiuni care ar risca să provoace o confruntare între forţele turce şi cele americane", în contextul în care Ankara are în vedere şi o operaţiune împotriva YPG la Manbij, oraş situat la circa 100 km de Afrin şi unde sunt prezente forţe americane alături de miliţiile kurde. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...